Сачињена анализа динамике радова на пројектима за које је средства донирала Србија: Локалци обећавају, пројекти чекају

Ведрана Кулага Симић
Сачињена анализа динамике радова на пројектима за које је средства донирала Србија: Локалци обећавају, пројекти чекају

БАЊАЛУКА - Бројне школе, вртићи, мостови и други пројекти широм Српске завршени су захваљујући средствима које је донирала Србија, а у дијелу локалних заједница надлежни још прибављају документацију која је предуслов за почетак градње, те обећавају да ће убрзати свој дио посла.

Србија је Републици Српској, од септембра 2017. до марта 2021. године, одобрила 12 донација у износу од 145,1 милион КМ, од чега се 75 милиона односи на финансирање 161 пројекта у Српској и у појединим општинама у ФБиХ гдје је већинско српско становништво, док је 70 милиона усмјерено на средства за остале намјене, односно санацију посљедица пандемије.

Из донаторских средстава Владе Србије финансирају се пројекти у укупно 51 локалној заједници од Требиња до Новог Града, затим они од интереса за цијелу РС, односно програм самозапошљавања и развој предузетништва код младих до 35 година старости, пет путних праваца, те набавка опреме за прикупљање плазме од особа које су пребољеле “ковид 19”. Ту су још и пројекат у Брчко дистрикту и улагања у објекте Српске православне цркве.

О тим пројектима је разговарано и у јануару на састанку српског члана и предсједавајућег Предсједништва БиХ Милорада Додика са предсједником Србије Александром Вучићем, а речено је да се активности морају убрзати.

У Министарству финансија Српске за “Глас” истичу да је од укупног износа донаторских средстава Владе Србије одобрених одлукама Владе Српске, до 31. марта реализован износ од 129,6 милиона КМ, односно 89,30 одсто. 

- Завршено је финансирање 114 пројеката, у завршној фази је њих десет, а реализација 27 пројекта је у току. За преосталих десет у току су припремне активности. Континуирано од носилаца пројеката тражимо информације о предузетим активностима и разлозима због којих реализација није почела. Информисани смо да се у 2021. очекује убрзана реализација преосталих пројеката, те да је реализација пројеката у 2020. била мањег интензитета него раније због пандемије вируса корона - истакли су у министарству.

У Језеру, Лакташима, Палама и Српцу је, према подацима министарства, у завршној фази израда пројектне документације и прибављање дозвола по одобреним пројектима, након чега слиједи расписивање јавне набавке, што је случај и за пројекте Реконструкција објеката у Студентском центру “Никола Тесла” Бањалука” и Изградња магистралног пута М20 Гацко - Фоча, дионица Тјентиште - Брод на Дрини.

У Вишеграду и Новом Горажду, кажу у Министарству финансија, у току су поступци јавне набавке, а из Вишеграда за “Глас” поручују да се приводе крају и да су остале само финесе када је ријеч о пројекту помоћног стадиона и дјечијег игралишта.  

- У Осмацима је општинска администрација у преговорима за проналажење стратешког партнера за пројекат изградње пословних производних хала у неразвијеним општинама, а у Модричи проналазе модалитете за затварање финансијске конструкције, јер након израде пројектне документације предрачунска вриједност превазилази одобрена средства. Након тога слиједи расписивање јавне набавке - закључили су у ресору финансија.

Први човјек Модриче Јовица Радуловић потврдио је за “Глас Српске” да има проблема и да је затражио састанак са министарком финансија. Планира разговоре и са другима који су укључени у пројекат реконструкције Српског културног центра како би видјели шта се и на који начин може да уради на том питању, али и када је ријеч о ранијем пројекту затвореног базена.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана