Sačinjena analiza dinamike radova na projektima za koje je sredstva donirala Srbija: Lokalci obećavaju, projekti čekaju

Vedrana Kulaga Simić
Sačinjena analiza dinamike radova na projektima za koje je sredstva donirala Srbija: Lokalci obećavaju, projekti čekaju

BANjALUKA - Brojne škole, vrtići, mostovi i drugi projekti širom Srpske završeni su zahvaljujući sredstvima koje je donirala Srbija, a u dijelu lokalnih zajednica nadležni još pribavljaju dokumentaciju koja je preduslov za početak gradnje, te obećavaju da će ubrzati svoj dio posla.

Srbija je Republici Srpskoj, od septembra 2017. do marta 2021. godine, odobrila 12 donacija u iznosu od 145,1 milion KM, od čega se 75 miliona odnosi na finansiranje 161 projekta u Srpskoj i u pojedinim opštinama u FBiH gdje je većinsko srpsko stanovništvo, dok je 70 miliona usmjereno na sredstva za ostale namjene, odnosno sanaciju posljedica pandemije.

Iz donatorskih sredstava Vlade Srbije finansiraju se projekti u ukupno 51 lokalnoj zajednici od Trebinja do Novog Grada, zatim oni od interesa za cijelu RS, odnosno program samozapošljavanja i razvoj preduzetništva kod mladih do 35 godina starosti, pet putnih pravaca, te nabavka opreme za prikupljanje plazme od osoba koje su preboljele “kovid 19”. Tu su još i projekat u Brčko distriktu i ulaganja u objekte Srpske pravoslavne crkve.

O tim projektima je razgovarano i u januaru na sastanku srpskog člana i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, a rečeno je da se aktivnosti moraju ubrzati.

U Ministarstvu finansija Srpske za “Glas” ističu da je od ukupnog iznosa donatorskih sredstava Vlade Srbije odobrenih odlukama Vlade Srpske, do 31. marta realizovan iznos od 129,6 miliona KM, odnosno 89,30 odsto. 

- Završeno je finansiranje 114 projekata, u završnoj fazi je njih deset, a realizacija 27 projekta je u toku. Za preostalih deset u toku su pripremne aktivnosti. Kontinuirano od nosilaca projekata tražimo informacije o preduzetim aktivnostima i razlozima zbog kojih realizacija nije počela. Informisani smo da se u 2021. očekuje ubrzana realizacija preostalih projekata, te da je realizacija projekata u 2020. bila manjeg intenziteta nego ranije zbog pandemije virusa korona - istakli su u ministarstvu.

U Jezeru, Laktašima, Palama i Srpcu je, prema podacima ministarstva, u završnoj fazi izrada projektne dokumentacije i pribavljanje dozvola po odobrenim projektima, nakon čega slijedi raspisivanje javne nabavke, što je slučaj i za projekte Rekonstrukcija objekata u Studentskom centru “Nikola Tesla” Banjaluka” i Izgradnja magistralnog puta M20 Gacko - Foča, dionica Tjentište - Brod na Drini.

U Višegradu i Novom Goraždu, kažu u Ministarstvu finansija, u toku su postupci javne nabavke, a iz Višegrada za “Glas” poručuju da se privode kraju i da su ostale samo finese kada je riječ o projektu pomoćnog stadiona i dječijeg igrališta.  

- U Osmacima je opštinska administracija u pregovorima za pronalaženje strateškog partnera za projekat izgradnje poslovnih proizvodnih hala u nerazvijenim opštinama, a u Modriči pronalaze modalitete za zatvaranje finansijske konstrukcije, jer nakon izrade projektne dokumentacije predračunska vrijednost prevazilazi odobrena sredstva. Nakon toga slijedi raspisivanje javne nabavke - zaključili su u resoru finansija.

Prvi čovjek Modriče Jovica Radulović potvrdio je za “Glas Srpske” da ima problema i da je zatražio sastanak sa ministarkom finansija. Planira razgovore i sa drugima koji su uključeni u projekat rekonstrukcije Srpskog kulturnog centra kako bi vidjeli šta se i na koji način može da uradi na tom pitanju, ali i kada je riječ o ranijem projektu zatvorenog bazena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana