Руски новинари у Горњој Маочи и Ошвама: Вијоре се заставе Исламске државе

Горан Маунага
Руски новинари у Горњој Маочи и Ошвама: Вијоре се заставе Исламске државе

Сребреник, Маглај - Заставе Исламске државе вијоре се у вехабијским заједницама Горња Маоча код Сребреника и Ошве код Маглаја, а припадници федералне полиције не реагују на то ни када их виде приликом њихових ријетких пролазака кроз та села чији опасни мјештани не поштују законе и уставни поредак БиХ, али ни постулате Исламске заједнице.

Иако највиши бошњачки званичници тврде да у БиХ нема застава Исламске државе, демантују их снимци које су новинари руске телевизије НТВ забиљежили приликом боравка у тим вехабијским селима. Они су у недјељу у пратњи полиције ушли у вехабијске комуне.

- Остали смо изненађени да у некој држави у Европи може да постоји таква заједница која није ни у државном ни у вјерском систему. Заставе Исламске државе вијоре се на десетак кућа у Горњој Маочи, а на неколико кућа смо их видјели и у Ошвама. Није нам јасно како у некој држави може да постоји и несметано функционише параџемат као паралелни систем. Упућени су нам рекли да је то зато што не постоји политичка воља да се то ријеши јер су исти финансијери припадника вехабијске заједнице и једне бошњачке политичке опције - каже један од чланова руске екипе и додаје да су мјештани били непријатељски расположени према њима, а да им је један од вехабија добацио да су они њихови непријатељи и да немају шта да траже у њиховом селу.

Припадници Агенције за истраге и заштиту (SIPA) БиХ посљедњи пут су у Горњу Маочу ушли почетком 2015. године када је у два наврата примијећено да су у том селу на кућама истакнуте заставе Исламске државе. Трагање за заставама завршено је неуспјешно, а никад није откривено ни ко их је поставио ни ко их је, пред сам улазак полиције у село, експресно уклонио.

Министар безбједности БиХ Драган Мектић рекао је јуче да нема времена да говори о јавном истицању застава Исламске државе у параџематима. Он је раније најавио прављење акционог плана за дјеловање против параџемата, али ни од тога није било ништа. Мектић је недавно изјавио да се тема тероризма користи у дневнополитичке сврхе и да у БиХ пријетња од тероризма није велика.

Предсједавајући Савјета министара БиХ Денис Звиздић недавно је изјавио да се у БиХ не вијоре заставе Исламске државе. Његова савјетница за медије Амела Мулавдић јуче није одговорила на питања која смо упутили нити се јављала на телефон. Исти исход је био и када је ријеч о портпаролу Тужилаштва БиХ Борису Грубешићу, док је портпарол SIPA Кристина Јозић рекла да је питање које смо поставили ставила у процедуру.

Професор факултета за безбједност у Београду Зоран Драгишић каже да треба појачати борбу против свих облика радикализама у БиХ, а посебно против исламског.

- Чињеница да полиција приликом ранијих рација тамо није пронашла ни оружје ни заставе, иако су постојале чврсте информације да се то тамо налази, говори да су они веома добро организовани - каже Драгишић.

Параџемати

Представници 22 параџемата, међу којима су и Горња Маоча и Ошве, у мају 2016. године одбили су да потпишу протокол о прикључењу Исламској заједници у БиХ. Из Исламске заједнице су тада истакли да институције треба да предузму кораке и зауставе рад параџемата, али ништа није предузето.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана