РС упућен позив да откаже референдум

Ж. Домазет, В. Кулага
РС упућен позив да откаже референдум

Сарајево - Управни одбор Савјета за примјену мира (PIC) позвао је у уторак РС да одустане од референдума, оцијенивши да је он дестабилизирајући и да подиже политичке тензије.

Изјава о референдуму који је расписала Народна скупштина РС усвојена је уз издвојено мишљење Русије, чији је став да Српска има право да чује мишљење становника о томе да ли желе да Дан Републике и даље буде обиљежаван и прослављан 9. јануара. Одлука о расписивању референдума, који је заказан за 25. новембар, услиједила је након што је Уставни суд БиХ прогласио дио Закона о празницима РС којим је предвиђено да се Дан Републике слави 9. јануара неуставним.

У изјави Управног одбора PIC-а, који чине амбасадори земаља чланица тог тијела, наведено је да је Уставом БиХ недвосмислено утврђено да су одлуке те правосудне институције коначне и обавезујуће и да су ентитети у обавези да поштују одлуке институција БиХ.

- У том контексту предложени референдум у РС, на којем се од бирача тражи да се изјасне о питању о којем је већ одлучио Уставни суд БиХ, је дестабилизирајући и подиже политичке тензије, које неконструктивно одвлаче пажњу са веома озбиљних економских и социјалних изазова пред којима се налази БиХ. Позивамо власти РС да не одрже референдум - истакнуто је у изјави.

Иако референдум о ентитетским празницима може потпадати под надлежност једног ентитета, наведено је у изјави, било који референдум мора бити спроведен у складу са Уставом БиХ и не може кршити Дејтонски споразум и уставни оквир БиХ.

- Амбасадори су примили на знање увјеравања Владе РС да је циљ референдума да буде корак ка спровођењу одлуке Уставног суда БиХ, али је Управни одбор PIC-а констатовао да су предсједник РС и Народна скупштина РС више пута оспоравали надлежност правосудних институција БиХ. Такве изјаве и потези противни су Дејтонском споразуму и владавини права и једноставно су неприхватљиве - наведено је у изјави у којој је дата подршка Уставном суду БиХ и високом представнику Валентину Инцку.

Управни одбор PIC-а позвао је институције БиХ да питање референдума ријеше кроз установљене законске процедуре и постојећи уставни оквир и путем дијалога.

- Пред Уставним судом БиХ су у току поступци које су покренули представници институција БиХ с циљем оцјењивања уставности одлуке Народне скупштине РС о референдуму и захтјев за преиспитивање одлуке Уставног суда БиХ о Закону о празницима РС који је поднијела Народна скупштина РС. Предсједник Уставног суда је наговијестио да би сједница суда могла бити одржана прије референдума - истакли су амбасадори.

Управни одбор PIC-а позвао је све стране у БиХ да се суздрже од исхитрених мјера и реторике која води подјелама, које продубљују негативну политичку атмосферу.

- Жалимо због кориштења сецесионистичке реторике на свим странама и још једном потврђујемо опредијељеност за територијални интегритет и фундаменталну структуру БиХ као јединствене, суверене државе која се састоји од два ентитета без права на отцјепљење. Нећемо толерисати било какво кршење Дејтонског споразума укључујући и покушаје отцјепљења. Неће бити прекрајања географске карте БиХ - наведено је у изјави.

Руски амбасадор у БиХ Петар Иванцов изјавио је након састанка Управног одбора PIC-а да је Русија издвојила мишљење и да не подржава текст изјаве, јер се увијек тражи да РС прави уступке.

- Нисмо подржали заједничку изјаву јер се у њој само пријети и осуђује. До рјешења проблема се може доћи, прије свега, дијалогом. О потреби за дијалогом се прича још од новембра 2015, када је и донесена одлука Уставног суда БиХ. Учесници тог процеса је требало да буду мало мирнији и да се договоре о избалансираној одлуци, али су до сада тражени само уступци од РС. Уставни суд је требало да буде мало пажљивији, не само према закону, него и према свеукупној ситуацији у БиХ - рекао је Иванцов и додао да током обраћања амбасадора није помињана ниједна ријеч о бонским овлашћењима, за којима може да посегне високи представник.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана