RS upućen poziv da otkaže referendum

Ž. Domazet, V. Kulaga
RS upućen poziv da otkaže referendum

Sarajevo - Upravni odbor Savjeta za primjenu mira (PIC) pozvao je u utorak RS da odustane od referenduma, ocijenivši da je on destabilizirajući i da podiže političke tenzije.

Izjava o referendumu koji je raspisala Narodna skupština RS usvojena je uz izdvojeno mišljenje Rusije, čiji je stav da Srpska ima pravo da čuje mišljenje stanovnika o tome da li žele da Dan Republike i dalje bude obilježavan i proslavljan 9. januara. Odluka o raspisivanju referenduma, koji je zakazan za 25. novembar, uslijedila je nakon što je Ustavni sud BiH proglasio dio Zakona o praznicima RS kojim je predviđeno da se Dan Republike slavi 9. januara neustavnim.

U izjavi Upravnog odbora PIC-a, koji čine ambasadori zemalja članica tog tijela, navedeno je da je Ustavom BiH nedvosmisleno utvrđeno da su odluke te pravosudne institucije konačne i obavezujuće i da su entiteti u obavezi da poštuju odluke institucija BiH.

- U tom kontekstu predloženi referendum u RS, na kojem se od birača traži da se izjasne o pitanju o kojem je već odlučio Ustavni sud BiH, je destabilizirajući i podiže političke tenzije, koje nekonstruktivno odvlače pažnju sa veoma ozbiljnih ekonomskih i socijalnih izazova pred kojima se nalazi BiH. Pozivamo vlasti RS da ne održe referendum - istaknuto je u izjavi.

Iako referendum o entitetskim praznicima može potpadati pod nadležnost jednog entiteta, navedeno je u izjavi, bilo koji referendum mora biti sproveden u skladu sa Ustavom BiH i ne može kršiti Dejtonski sporazum i ustavni okvir BiH.

- Ambasadori su primili na znanje uvjeravanja Vlade RS da je cilj referenduma da bude korak ka sprovođenju odluke Ustavnog suda BiH, ali je Upravni odbor PIC-a konstatovao da su predsjednik RS i Narodna skupština RS više puta osporavali nadležnost pravosudnih institucija BiH. Takve izjave i potezi protivni su Dejtonskom sporazumu i vladavini prava i jednostavno su neprihvatljive - navedeno je u izjavi u kojoj je data podrška Ustavnom sudu BiH i visokom predstavniku Valentinu Incku.

Upravni odbor PIC-a pozvao je institucije BiH da pitanje referenduma riješe kroz ustanovljene zakonske procedure i postojeći ustavni okvir i putem dijaloga.

- Pred Ustavnim sudom BiH su u toku postupci koje su pokrenuli predstavnici institucija BiH s ciljem ocjenjivanja ustavnosti odluke Narodne skupštine RS o referendumu i zahtjev za preispitivanje odluke Ustavnog suda BiH o Zakonu o praznicima RS koji je podnijela Narodna skupština RS. Predsjednik Ustavnog suda je nagovijestio da bi sjednica suda mogla biti održana prije referenduma - istakli su ambasadori.

Upravni odbor PIC-a pozvao je sve strane u BiH da se suzdrže od ishitrenih mjera i retorike koja vodi podjelama, koje produbljuju negativnu političku atmosferu.

- Žalimo zbog korištenja secesionističke retorike na svim stranama i još jednom potvrđujemo opredijeljenost za teritorijalni integritet i fundamentalnu strukturu BiH kao jedinstvene, suverene države koja se sastoji od dva entiteta bez prava na otcjepljenje. Nećemo tolerisati bilo kakvo kršenje Dejtonskog sporazuma uključujući i pokušaje otcjepljenja. Neće biti prekrajanja geografske karte BiH - navedeno je u izjavi.

Ruski ambasador u BiH Petar Ivancov izjavio je nakon sastanka Upravnog odbora PIC-a da je Rusija izdvojila mišljenje i da ne podržava tekst izjave, jer se uvijek traži da RS pravi ustupke.

- Nismo podržali zajedničku izjavu jer se u njoj samo prijeti i osuđuje. Do rješenja problema se može doći, prije svega, dijalogom. O potrebi za dijalogom se priča još od novembra 2015, kada je i donesena odluka Ustavnog suda BiH. Učesnici tog procesa je trebalo da budu malo mirniji i da se dogovore o izbalansiranoj odluci, ali su do sada traženi samo ustupci od RS. Ustavni sud je trebalo da bude malo pažljiviji, ne samo prema zakonu, nego i prema sveukupnoj situaciji u BiH - rekao je Ivancov i dodao da tokom obraćanja ambasadora nije pominjana nijedna riječ o bonskim ovlašćenjima, za kojima može da posegne visoki predstavnik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana