РС тражи повлачење закона о електронским комуникацијама

nezavisne.com
РС тражи повлачење закона о електронским комуникацијама

Сарајево, Бањалука - Министарство саобраћаја и веза РС упутило је допис Савјету министара БиХ којим тражи повлачење из процедуре Нацрта закона о електронским комуникацијама који се налази на данашњем дневном реду.

"Министарство саобраћаја и веза РС није учествовало у изради овог закона, нити су представници Министарства позивани да учествују у раду радне групе која је припремила овај нацрт закона. Такође напомињемо да овом министарству није достављен ни предложени нацрт који је уврштен у дневни ред сједнице Савјета министара", наводи се, између осталог, у допису који је упућен Савјету министара БиХ.

У РС сматрају да се Нацртом закона о електронским комуникацијама предлаже пренос надлежности, и то у дијелу који се односи на градњу, одржавање и кориштење инфраструктуре, инспекцијски надзор, комуникационе мреже, заштиту права крајњих корисника итд.

"Нацрт овог закона треба понудити у децентрализованој форми, уважавајући надлежности ентитета, гдје би се задовољили интереси свих заинтересованих субјеката у области електронских комуникација и водећи рачуна о потреби усклађивања са европским директивама", наводе у Министарству саобраћаја и веза и додају да би то у суштини значило да се формира радна група састављена од представника ентитета и заинтересованих субјеката, а која би понудила нови текст Нацрта закона о електронским комуникацијама.

С друге стране, у Министарству транспорта и комуникација БиХ кажу да приликом припреме закона из надлежности тог министарства примјењују правила за консултације у изради правних прописа, што је био случај и током израде Нацрта закона о електронским комуникацијама.

"Према доступним информацијама, у нацрт су интегрисане све аргументоване примједбе, а након Савјета министара и надлежних комисија, коначни став о нацрту даје Представнички, односно Дом народа БиХ", рекли су нам у Министарству транспорта и комуникација БиХ.

Подсјећања ради, Министарство транспорта и комуникација БиХ на прошлу сједницу Савјета министара БиХ ставило је Нацрт закона о поштанским услугама, који је након интервенције Министарства саобраћаја и веза РС повучен са дневног реда, а одмах након тога на дневни ред ставили су Нацрт закона о електронским комуникацијама, који такође нема подршку у РС.

Иначе, овај закон о електронским комуникацијама још 2002. години наметуно је високи представник у БиХ, а 2008. године договорено је да се ради ново законско рјешење. Те године формирана је и радна група за његову израду, међутим поједина питања никада нису усаглашена и још 2013. године све је остављено по страни. Тада, примједбе на предложени закон имали су и представници ОЕБС-а за слободу медија, наглашавајући да у њему има добрих рјешења, али да се поставља питање независног функционисања Регулаторне агенције за комуникације БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана