РС расписује референдум о Суду и Тужилаштву БиХ

Свјетлана Шурлан
РС расписује референдум о Суду и Тужилаштву БиХ

Бањалука - Народна скупштина РС усвојила је у сриједу одлуку о расписивању референдума, на којем ће се грађани изјаснити о томе да ли подржавају законе које је наметнуо високи представник међународне заједнице у БиХ, а посебно законе о Суду и Тужилаштву БиХ.

Усвајање ове одлуке предложио је предсједник РС Милорад Додик, а подржало је 45 посланика. Уздржан је остао 31 посланик, а нико од присутних приликом гласања није био против.

Додик је у завршној ријечи казао да би јединствена одлука о расписивању референдума ојачала Српску.

- На тај начин бисмо послали јасну поруку јединства. Међутим, очигледно је да се нешто такво не може очекивати, јер приједлог о одржавању референдума није довољно добро схваћен код оних који су га критиковали - казао је Додик.

Нагласио је да су током дводневног засједања посвећеног референдуму показане многе разлике.

- РС је подијељена на двије политичке концепције, што није нелегитимно. Из овога је видљиво да је РС демократско друштво које његује различита мишљења и позиције - истакао је Додик.

Навео је да је циљ референдума политичка борба против неуставних и неправедних одлука високих представника и да РС неће одустати од тога.

- И због тога не треба мијењати референдумско питање. Може се очекивати да ће Клуб Бошњака у Вијећу народа РС уложити вето на референдум, али референдум ће бити одржан. Постоји и могућност да ће бошњачки члан Предсједништва БиХ Бакир Изетбеговић упутити апелацију Уставном суду БиХ због расписивања референдума и да ће га та институција, вјероватно, поништити. Упркос томе, морамо изаћи на референдум и показати јединство. Само нашом одлучношћу да ово спроведемо послаћемо поруку да нам не могу ништа, јер у супротном, они који су против нас почеће да мешетаре - поручио је Додик.

Премијер РС Жељка Цвијановић истакла је да је окидач за референдум био случај у вези са ратним командантом Армије РБиХ у Сребреници Насером Орићем. Нагласила је да је сваког грађанина РС и Србије погодила неправда Суда и Тужилаштва БиХ.

- Они који су криви за ратне злочине морају одговарати, а како се неко зове не занима нас, нити штитимо било кога - додала је Цвијановићева.

Поручила је да се у Српској нико не игра референдумом и да ће он бити одржан.

- Опозиција је обезвриједила причу о референдуму и оповргава право на њега, јер су странци рекли да ће овај механизам оснажити Додика. Ми ћемо објашњавати грађанима зашто хоћемо референдум и зашто га опозиција неће. Ова тема је веома важна и немојте да је обезвређујете - каже Цвијановићева.

Говорећи о ставу амбасадора Управног одбора Савјета за примјену мира у БиХ, изузев руског, да је референдум неуставан, Цвијановићева је истакла да је РС за партнерство са свима, али да је постало неподношљиво да Српска буде стално за нешто крива.

- Позивам међународне званичнике да покажу који члан којег анекса Дејтонског споразума и Устава крши РС референдумом. Нема ничег неуставног, јер би у супротном сви званичници РС већ били смијењени - казала је Цвијановићева.

Предсједник Народне скупштине РС Недељко Чубриловић изјавио је да постоје уставне и законске основе и политичка оправданост за одржавање референдума као демократског облика изражавања грађана. Потпредсједник Народне скупштине Ненад Стевандић истакао је да референдум није усмјерен против БиХ, међународне заједнице и грађана РС.

Посланици опозиције су у расправи поручили да су против начина рада Суда и Тужилаштва БиХ, али да захтијевају да им се објасни шта након референдума. Посланик ПДП-а Мирослав Брчкало рекао је да је СНСД-ова прича посљедњих година довела до тога да се значај референдума излиже.

- Све ово дјелује као поигравање с народом и Додиков велики солистички концерт - казао је Брчкало.

Предсједник Клуба посланика НДП-а Крсто Јандрић казао је да референдум неће бити спроведен и упитао да ли ће Додик поднијети оставку ако га не буде. Предсједник Клуба ПДП-а Бранислав Бореновић рекао је да се питање референдума отвара зато што се Тужилаштво БиХ бави или је отворило истраге за случај "Бобар банка" и "Боска". Посланик СДС-а Соња Караџић-Јовичевић сматра да СНСД покушава да представи да је СДС против референдума, односно за Суд и Тужилаштво БиХ, наводећи да је то апсолутно нетачно.

Расправу су обиљежиле многобројне реплике, међусобно вријеђање посланика и често скретање са теме због чега је у једном моменту Стевандић прекинуо сједницу. Повод за то је била свађа посланика током које је радикал Миланко Михајлица посланика СНСД-а Милана Ковача назвао Змајем од Шипова, док је Ковач узвратио ријечима да Ћирилица

Атмосферу је додатно подгријао посланик "Домовине" Михнет Окић из СДА који је рекао да посланици ове коалиције више неће прихватити ниједан документ у Народној скупштини написан ћирилицом.

Жељка Цвијановић је реплицирала да је ћирилица Уставом загарантовано писмо и да не спори да коалиција "Домовина" има право да добије материјале на писму на којем жели.

Посланик СНСД-а Лука Петровић је поручио Окићу да се до 1974. године "писао као Србин", те да је и Алија Изетбеговић рођен као Србин, на шта су из "Домовине" поручили да није добро да се "провоцира".

Михајлица подсјећа на мравоједа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана