РС неће насјести на уцјену новцем

Жељка Домазет
РС неће насјести на уцјену новцем

Бањалука - Предсједник РС и лидер СНСД-а Милорад Додик изјавио је јуче за "Глас Српске" да су представници Владе РС потписали писмо намјере које треба бити упућено Међународном монетарном фонду (ММФ) како би било размотрено давање сагласности на кредит вриједан 1,1 милијарду КМ, те да је сада на потезу ФБиХ.

Потпис на писмо намјере нису ставили предсједавајући Савјета министара Бих Денис Звиздић и премијер ФБиХ Фадил Новалић, иако су тај документ подржали на сједници Фискалног савјета БиХ. Кадровски тандем СДА потпис је најприје условио адаптацијом Споразума о стабилизацији и придруживању (ССП) између БиХ и ЕУ, а када је то учињено нови услов постао је механизам координације. Ниједно од та два питања, међутим, није никада довођено у везу са кредитом ММФ-а.

Из СДА је најављено да би с циљем рјешавања овог проблема ускоро требало да буде одржан састанак њиховог са руководством СНСД-а. Додик је рекао да не зна о којим темама СДА жели да разговара са СНСД-ом и да није сигуран  да би тај разговор било шта промијенио у односима двије странке.

- О састанку нисам обавијештен, нити је он заказан, а ако га закажу руководство СНСД-а ће размислити на који начин ће се о њему одредити. Нећемо ићи у Сарајево. Ми нисмо ни у каквим коалицијама, нити смо икада били, јер смо само у институцијама БиХ вршили власт као представници РС. Они сада имају своје коалиционе партнере СДС, ПДП и друге странке из РС и ту треба да рјешавају проблеме - каже Додик.

Додаје да не треба бјежати од разговора, али да је историју преговарања СНСД-а и СДА о било којим питањима обиљежило пуно несагласности и злоупотреба.

- Прича о ММФ-у је ствар институција. СДА је све вријеме игнорисала ставове институција РС и сада хоће још да карикирају. Сада би са СНСД-ом да разговарају.  Може да се сједне и разговара, али мислим да су позиције веома јасне. СДА је та која смета свим добрим иницијативама и стоји им на путу. БиХ је бременита проблемима, а лошу атмосферу додатно су погоршали покушаји СДА да уцјењује РС. То нису успјели ни јачи играчи него што је СДА - казао је Додик.

СДА је, истиче Додик, на све начине покушала да направи представу о томе да РС зависи од ММФ-а.

- Прича да ће уцјенама у вези са писмом намјере нанијети штету РС је јалова. Влада РС је јасно јасно изнијела став о томе. Пола новца од транше вриједне 50 милиона КМ која је ове године требало да дође РС је већ обезбијеђено из других извора - рекао је Додик.

Премијер РС Жељка Цвијановић рекла је за "Глас Српске" да уколико састанка и буде вјероватније је да се он деси на институционалном, него на страначком нивоу.

- Није проблем разговарати, али не знам зашто би аранжман са ММФ-ом био тема. Јулски рокови су пропуштени за одобрење аранжмана, а комплетно писмо намјере је давно испреговарано. Остало је само да га потпишу Звиздић и Новалић. Управо њих двојица су то одбили уцјењујући аранжман са ММФ-ом прво адаптацијом ССП-а, а након тога и механизмом координације. Ако је ријеч о свеукупним процесима, онда разговор о тој теми и има неког смисла. Али, и ту треба подсјетити да, што се тиче аранжмана са ММФ-ом, за Владу РС тај посао завршен и није га могуће условљавати неким другим питањима, као што је механизам координације - истакла је Цијановићева.

Истиче да је половина новца који је РС требало да добије од ММФ-а у овој години већ обезбијеђена и да није ријеч ни о каквом задужењу, већ унутар система.

- Ако мисле да ће нас условљавати финансијски да бисмо пристајали на њихове политичке услове, ни од тог посла нема ништа. Или ћемо радити у партнерству, или никако, па ће свако на своју страну. Прави се представа да је РС пред финансијским колапсом и да неће преживјети без аранжмана са ММФ-ом. То није тачно. Било би боље да је тај новац обезбијеђен, јер реформе није могуће спроводити без финансијске подршке, али то важи и за ФБиХ, која такође има потребу за тим средствима - истакла је Цвијановићева.

Звиздић је изјавио да би до половине седмице требало да буде одржан састанак представника СДА и СНСД-а у вези са постизањем договора о потписивању писма намјере ММФ-у и да су предузете активности за његову организацију.

Апсурд

Жељка Цвијановић је истакла да се апсурд ситуације у вези са кредитом ММФ-а види и у томе што су министри финансија и ФБиХ и БиХ потписали писмо намјере, а нису предсједник федералне Владе и предсједавајући Савјета министара БиХ.

- То довољно говори и о тим институцијама и о томе да је у питању политичка игра СДА. Сигурна сам да је блокада аранжмана ММФ-а намјерно је осмишљена с циљем да се отежа властима РС извршење обавеза пред предстојеће изборе и да нас приволе на политичке уступке. Један функционер у ФБиХ ми је рекао да тамо нема опозиције, па и није страшно ако недостаје пара - каже Цвијановићева и додаје да ће новца бити, али да остаје неповјерење у било какву могућност да у овој земљи буде било шта договорено и спроведено.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана