РС добија закон о мобингу

nezavisne.com
РС добија закон о мобингу

Бањалука - У Републици Српској би ове године требало да почне израда закона о спречавању злостављања на радном мјесту, односно мобингу, јер постојећа законска рјешења нису довољно заштитила раднике.

То је за “Независне” потврђено из Савеза синдиката Републике Српске, одакле поручују да им се због мобинга у просјеку годишње обрати између 20 и 30 чланова, мада се процјењује да је тај број заправо много већи.

Синдикалци истичу да је питање мобинга у овим моментима донекле регулисано само Законом о раду, а кроз нови закон ће, вјерују, бити дефинисан појам мобинга, шта све представља, али и начини заштите радника.

Горан Станковић, генерални секретар Савеза синдиката РС, подсјећа да су и раније тражили да се донесе посебан закон о спречавању злостављања на радном мјесту јер су, појашњава, увидјели да постојеће радно законодавство довољно не штити оне који имају овај проблем.

“Тако да смо тај закон још 2013. године упутили у скупштинску процедуру и он је, нажалост, повучен иако је прошао све јавне расправе те утврђен у форми приједлога. Повучен је јер га скупштински одбори, у којима сједе послодавци, нису хтјели прихватити”, тврди Станковић за “Независне”.

По његовим ријечима, Синдикат након тога није одустао од своје намјере.

“Када смо закључивали меморандум с Владом РС, питање закона о спречавању злостављања на радном мјесту, или закона о мобингу, поново смо ставили на дневни ред и у току ове године треба да почне с радом радна група која ће поново припремити нацрт закона о спречавању злостављања на радном мјесту”, истиче Станковић.

Дејан Мијић, потпредсједник Уније удружења послодаваца Републике Српске, поручује да ће послодавци вјероватно учествовати у процесу израде овог законског рјешења.

“Ми у Унији нисмо имали разговоре на ту тему, али мој лични став је да треба бити веома опрезан приликом израде таквог закона. Свједоци смо да се такав закон у другим земљама често злоупотребљава. Мислим да мобинга има и од стране руководилаца према радницима, али и у супротном смјеру”, рекао је Мијић за “Независне”.

Синдикалне вође упозоравају да у овим моментима мобинг није лако доказати.

“Мобинг је тешко доказати, тако да се људи и не одлучују да га пријаве. Осим тога, још, нажалост, постоји страх за радно мјесто”, рекла је Драгана Врабичић, предсједник Синдиката грађевинарства и стамбено-комуналне дјелатности РС, којој радници прошле године нису пријављивали мобинг.

Да је правна битка у случају мобинга тешка и непредвидива, свједоче и у Савезу синдиката РС. Радници им, наиме, дођу те изнесу свој проблем, али...

“Ми их упутимо како могу да остваре права и они виде да је то дуготрајан и исцрпљујући пут и, нажалост, много њих одустане од било какве судске заштите. У случају када се одлуче на судску заштиту, суд утврђује да ли је било мобинга или није, па ако је било, радник има другу фазу - да тражи накнаду материјалне штете јер је био мобингован”, појашњавају из Савеза синдиката РС.

Синдикалци се стога надају да ће, када закон о мобингу угледа свјетло дана, имати боље резултате, односно да ће знати на који начин адекватно заштитити раднике. Осим тога, надају се и да ће послодавци након доношења овог закона страховати од санкција и судског процесуирања.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана