Ријешено 64.000 најстаријих предмета

Свјетлана Шурлан
Ријешено 64.000 најстаријих предмета

Сарајево - Судови у БиХ ријешили су у првих девет мјесеци ове године 64.000 најстаријих предмета, што је 63 одсто годишњег плана за рјешавање ове врсте предмета.

Према плану за рјешавање старих предмета, судови су предвидјели да ове године ријеше око 102.000 најстаријих случајева. Што се тиче првостепених судова, најефикаснији у испуњавању плана за рјешавање старих предмета у РС били су основни судови у Требињу и Бањалуци, док су у ФБиХ највише старих предмета из плана ријешили Општински суд у Широком Бријегу и Високом. Најмање старих предмета из плана ријешили су Основни суд у Градишци и Општински суд у Травнику.

По питању другостепених судова у БиХ, стоодстотну норму испунили су Кантонални судови у Ливну, Зеници и Широком Бријегу, док је 97 одсто плана испунио Врховни суд Српске. План се најспорије рјешавао у Врховном суду ФБиХ.

У ВСТС-у су рекли да је остварен 20 одсто већи проценат реализације плана, односно да је ријешено 13.000 најстаријих предмета више у односу на 2013. годину. Додали су да је главни циљ рјешавање свих предмета који се не заврше у року од једне године од дана подношења иницијалног акта у суду.

Захваљујући овој активности, чија имплементација је започела 2010. године у оквиру Пројекта подршке правосуђу финансираном из средстава Европске уније, а настављена у оквиру Пројекта унапређења ефикасности правосуђа који финансирају Краљевина Норвешка и Шведска, доћи ће до смањења броја неријешених старих предмета.

- То ће знатно допринијети повећању ефикасности судова, а самим тим и правосуђа у цјелини - истакли су у ВСТС-у.

Од 2010. године до данас судови сваке године ријеше више од 70.000 најстаријих предмета. У судовима широм БиХ има више од два милиона неријешених предмета, а међу њима око 400 предмета који су старији од 20 година.

Највише неријешених предмета су комунални предмети, који се гомилају због немогућности плаћања, а када се они издвоје, у БиХ има око 540.000 неријешених редовних предмета. Од тога су око 63 одсто стари предмети, односно они старији од године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана