Резултати пописа ФАЛСИФИКАТ

Жељка Домазет
Резултати пописа ФАЛСИФИКАТ

Сарајево - Агенција за статистику БиХ донијела је јуче уз противљење представника РС одлуку о јединственом програму обраде података добијених пописом становништва из 2013. године према којем ће особе из 196.000 спорних пописница добити статус сталних становника БиХ.

Те пописнице односе се на особе које живе и раде у иностранству. Федерална страна, а посебно бошњачки представници, инсистирали су да они буду евидентирани као стално становништво с крајњим циљем да буде добијен већи број Бошњака. РС се оштро противила таквом расплету ситуације тврдећи да Закон о попису становништва прописује да те категорије не могу бити третиране као стално становништво. Због тог спора вођени су вишемјесечни разговори, али компромис није постигнут, па је пресјекла Агенција за статистику БиХ.

Замјеник директора Агенције за статистику БиХ Миљан Попић упозорио је да ће БиХ оваквим начином обраде резултата пописа добити нетачне податке.

- Нећемо испоштовати Закон о попису становништва, домаћинстава и станова. Прекршићемо члан седам закона који дефинише ко су стални становници. Нећемо испоштовати члан 36 који је Агенцији за статистику БиХ и ентитетским заводима за статистику дао задатак да користе све доступне базе података да би дошли до што квалитетнијих и тачнијих података пописа - казао је Попић.

На питање шта ће БиХ нетачни подаци о попису и како ће правити ваљане стратегије и планове са таквим подацима, Попић је казао да је зато и био против усвојеног програма.

- Нећемо ни у процесу ЕУ интеграција имати тачне податке, нећемо својим партнерима у Европи дати тачне податке о томе колико имамо становника и каква је њихова структура - рекао је Попић.

Додао је да ће и резултати контролног пописа који је обављен послије главног показати одступања већа од десет одсто, односно да сваког десетог становника током контролног пописа није било на адреси на којој је евидентиран мјесец раније током главног пописа.

- Кроз овакав начин обраде података мијењаће се садржај пописница и не знам ко је спреман да преузме одговорност за то - нагласио је Попић и додао да су занемарене препоруке тима Међународне посматрачке операције и да ниједан захтјев, приједлог и сугестија Завода за статистику РС нису прихваћени.

Директор Завода за статистику РС Радмила Чичковић рекла је за "Глас Српске" да усвојена јединствена правила за обраду података нису у складу са законом.

- Подаци обрађени на тај начин неће бити валидни и биће неупотребљиви. Изненађена сам и што из медија сазнајемо да су донесена јединствена правила. Није било сагласности о томе и остајемо при ставу да је оно на што смо указивали да је спорно и даље спорно. Не знам да ико нормалан може прихватити да ради мимо закона - истакла је Чичковићева.

Директор Агенције за статистику БиХ Велимир Јукић каже да су се код доношења рјешења позвали на закон и да је приоритет да буде испоштован рок за објаву резултата пописа који истиче 1. јула. Устврдио је да је програм урађен према препорукама међународних посматрача и додао да ће особе из спорних пописница бити стални становници.

Замјеник директора Агенције за статистику БиХ Фадил Фатић честитао је Јукићу.

- Ово је први велики корак БиХ на путу према ЕУ. Драго ми је да је Јукић препознао своју одговорност, а ако се десе опструкције, оне неће имати правну тежину - рекао је Фатић.

Предсједник РС Милорад Додик рекао је за "Глас Српске" да Српска и њен Завод за статистику неће објавити нити прихватити незаконито утврђен број становника.

- Утврђена методологија била је све вријеме оспоравана од стране Завода за статистику РС. Она не уважава реалне примједбе које долазе не само са наше стране него и од људи из ЕУ. Међународни стручњаци су утврдили мноштво неправилности током пописа, оне нису отклоњене и све вријеме је рађено незаконито - истакао је Додик.

Упозорио је да на тај начин БиХ не може функционисати и да је погрешно утврђивање броја становника највећи ударац за БиХ.

- БиХ у којој се погрешно утврди број становника и на основу тога праве стратегије и планови који су основ и за упитник који треба да добијемо од ЕУ може ићи само погрешним путем. Попис који је нетачан РС не треба и ми га нећемо објавити - поручио је Додик.

Замјеник предсједавајућег Савјета министара Мирко Шаровић рекао је да се ништа не може учинити без сагласности ентитетских завода за статистику.

- Замјеник директора Агенције из реда српског народа правовремено је изнио свој став и сада чекамо реакцију Завода за статистику РС. Ако захтјев у вези са пописом стигне Савјету министара и буде стављен на дневни ред, заузећемо став и консултовати се са институцијама РС - каже Шаровић.

Агенција за статистику БиХ послала је у понедјељак Савјету министара приједлог да рок за објаву резултата пописа са 1. јула буде помјерен на крај године, чему се оштро успротивио Федерални завод за статистику који је тражио да Јукић донесе одлуку о методологији.

Прекршени чланови закона

члан 7

Пописана лица која не задовољавају критеријуме који су постављени дефиницијом уобичајеног мјеста становања у мјесту пописивања, односно не живе, нити се очекује да ће живјети у мјесту пописивања, у непрекидном периоду од барем 12 мјесеци, сматрају се привремено присутним лицима и стога их не треба рачунати у укупан број становништва тог пописног подручја.

члан 36

Све институције БиХ, ентитета и Брчко дистрикта обавезне су да омогуће коришћење база података и евиденције из своје надлежности (базе података рођених, умрлих, расељених, евиденције пребивалишта, евиденције осуђених на издржавање казне затвора и др) Агенцији за статистику БиХ ради спровођења статистичке контроле тачности и квалитета података прикупљених на терену.

Неправилности утврђене у извјештају Управног одбора Међународне посматрачке операције

- људи који годинама живе и раде у иностранству регистровани као привремено одсутни

- људи који годинама живе и раде у иностранству наводили да немају пребивалиште изван БиХ јер у БиХ бораве током одмора

- особама које живе 30 година у иностранству давана нетачна упутства

- људима који живе у иностранству даване лажне информације да ће изгубити имовину у БиХ ако не буду пописани као резидентни становници

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана