Резултати на локалу мијењају однос снага у НСРС

Дарко Момић
Резултати на локалу мијењају однос снага у НСРС

БАЊАЛУКА - Седам посланика у Народној скупштини Републике Српске кандидати су за начелнике и градоначелнике локалних заједница из којих долазе, а њиховом евентуалном успјеху посебно се радују њихове страначке колеге, које ће их у том случају замијенити у посланичким клупама.

Најинтересантније је у Модричи, гдје се три посланика боре за начелнички мандат и то Мара Милошевић из СНСД-а, Ристо Марић из СП-а и посланик у Клубу ПДП-а Гордана Видовић. Побједу Маре Милошевић највише прижељкује посланик СНСД-а у прошлом сазиву НСРС Бојан Видић, који ће се вратити у посланичке клупе уколико она побиједи. Тријумфу Ристе Марића нада се његов суграђанин Бранислав Ђурић, који је 2018. године био други по броју гласова и замијенио би га у НСРС, а куриозитет је што је Ђурић у међувремену промијенио странку и прешао у СПС. У случају побједе шефице Сељачке странке РС Гордане Видовић, која је Народну скупштину ушла са компензационе листе ПДП-а, у скупштинским клупама замијенила би је Љубица Бањац.

Бојан Видић каже да вјерује у побједу Маре Милошевић и тима окупљеног око ње, чији је и он дио.

- То је нова енергија и тим који ће сигурно допринијети бољем резултату и укупном позиционирању СНСД-а у Модричи и то је много важније од тога да ћу се послије њене побједе вратити у посланичке клупе - каже Видић.

Повратку у скупштинске клупе нада се и бивши посланик СДС-а Стево Јоксимовић, који навија за побједу страначког колеге Зорана Видића у трци за првог човјека Брода, док би ПДП-ов Раденко Чупић из Котор Вароша први пут могао до посланичког мандата, али уз услов да Драшко Станивуковић побиједи у трци за градоначелника Бањалуке.

Јоксимовић каже да у првом плану апсолутно није његов повратак у скупштинске клупе.

- Ми вјерујемо да ћемо сигурно освојити челна мјеста у двије локалне заједнице у овој изборној јединици, а надамо се и три. То је оно чему смо сви посвећени - каже Јоксимовић.

Раденко Чупић, који је и бивши начелник Котор Вароша, кратко каже да је вријеме да он уђе у скупштинске клупе, па макар и заобилазним путем.

Посланик СНСД-а из Угљевика Милутин Тасовац први пут је у трци за начелника ове општине, а ако побиједи, умјесто њега ће у НСРС Драган Кнежевић.

Исто тако интересантна ситуација је у Зворнику, гдје би кандидата Уједињене Српске за градоначелника Костадина Васића, који је посланички мандат освојио као кандидат СДС-а, у случају побједе замијенио такође бивши СДС-овац, а сада функционер УС-а и замјеник министра цивилних послова БиХ Синиша Илић.

Илић каже да у овом тренутку размишља искључиво о томе како да што већи допринос да побједи Костадина Васића.

- Апсолутно нисам размишљао о томе да ћу у том случају поново међу посланике. О том потом, прво да завршимо локалне изборе - каже Илић.

Добој

Посебно интересантна ситуација је у Добоју, јер ако Срђан Тодоровић побиједи у трци за градоначелника, њега би у скупштинским клупама требало да замијени кандидат за начелника Теслића Драгутин Шкребић, који је у међувремену промијенио странку и приступио СПС-у. Уколико би и Шкребић побиједио, у НСРС би отишла Сања Глишић из Добоја.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана