Резолуција додатно угрожава опстанак Срба у ФБиХ

Срна
Резолуција додатно угрожава опстанак Срба у ФБиХ

Предложена резолуција о Сребреници у Генералној скупштини УН је осмишљено поновно копање зараслих рана с циљем држања српског народа у потлаченом положају, а овом намјером појединих европских и свјетских званичника додатно је угрожен и опстанак Срба у ФБиХ, рекао је Срни предсједник Српског грађанског удружења "Посавина" из Оџака Дамир Иветић.

"Након скоро 30 година од завршетка рата и са жељом да се српски народ окарактерише као геноцидан, сматрам да је овом намјером појединих европских и свјетских званичника додатно угрожен опстанак Срба у ФБиХ", рекао је Иветић.

Он је подсјетио на злочине нацистичке Њемачке и других који су на најсвирепији начин убијали Србе, истичући да сада суде српском народу.

"Ова резолуција о Сребреници већ сада је додатно забринула Србе повратнике у ФБиХ и овако већ тежак положај додатно закомпликовала. Срби су се у ФБиХ свакако осјећали угрожени и запостављени, али и у страху, што доказују десетине напада у прошлој и овој години", рекао је Иветић.

Он је нагласио да се представници српског народа из ФБиХ морају ослањати на Србију и Републику Српску јер су у протеклим годинама показале да су једина заштита и нада српском народу у Федерацији.

Бошњачки дио мисије БиХ при УН једнострано је, без одлуке Предсједништа БиХ, уз спонзорство дијела западних земаља, покренуо иницијативу за усвајање нове резолуције о Сребреници у Генералној скупштини УН. Претходно је прије девет година Русија ставила вето у Савјету безбједности УН на британску резолуцију о Сребреници.

Независна међународна комисија за истраживање страдања свих народа у сребреничкој регији од 1992. до 1995. године закључила је да се у Сребреници није догодио ни појединачни злочин геноцида, нити геноцид уопште. Комисија од 10 свјетских експерата закључила је да Срби никада нису имали такав план ни у Сребреници, нити на било ком другом мјесту.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана