Rezolucija dodatno ugrožava opstanak Srba u FBiH

Srna
Rezolucija dodatno ugrožava opstanak Srba u FBiH

Predložena rezolucija o Srebrenici u Generalnoj skupštini UN je osmišljeno ponovno kopanje zaraslih rana s ciljem držanja srpskog naroda u potlačenom položaju, a ovom namjerom pojedinih evropskih i svjetskih zvaničnika dodatno je ugrožen i opstanak Srba u FBiH, rekao je Srni predsjednik Srpskog građanskog udruženja "Posavina" iz Odžaka Damir Ivetić.

"Nakon skoro 30 godina od završetka rata i sa željom da se srpski narod okarakteriše kao genocidan, smatram da je ovom namjerom pojedinih evropskih i svjetskih zvaničnika dodatno ugrožen opstanak Srba u FBiH", rekao je Ivetić.

On je podsjetio na zločine nacističke Njemačke i drugih koji su na najsvirepiji način ubijali Srbe, ističući da sada sude srpskom narodu.

"Ova rezolucija o Srebrenici već sada je dodatno zabrinula Srbe povratnike u FBiH i ovako već težak položaj dodatno zakomplikovala. Srbi su se u FBiH svakako osjećali ugroženi i zapostavljeni, ali i u strahu, što dokazuju desetine napada u prošloj i ovoj godini", rekao je Ivetić.

On je naglasio da se predstavnici srpskog naroda iz FBiH moraju oslanjati na Srbiju i Republiku Srpsku jer su u proteklim godinama pokazale da su jedina zaštita i nada srpskom narodu u Federaciji.

Bošnjački dio misije BiH pri UN jednostrano je, bez odluke Predsjedništa BiH, uz sponzorstvo dijela zapadnih zemalja, pokrenuo inicijativu za usvajanje nove rezolucije o Srebrenici u Generalnoj skupštini UN. Prethodno je prije devet godina Rusija stavila veto u Savjetu bezbjednosti UN na britansku rezoluciju o Srebrenici.

Nezavisna međunarodna komisija za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji od 1992. do 1995. godine zaključila je da se u Srebrenici nije dogodio ni pojedinačni zločin genocida, niti genocid uopšte. Komisija od 10 svjetskih eksperata zaključila je da Srbi nikada nisu imali takav plan ni u Srebrenici, niti na bilo kom drugom mjestu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana