Рерна приземљила авион са делегацијом БиХ

Жељка Домазет
Рерна приземљила авион са делегацијом БиХ

Сарајево - Авион “Аустријан ерлајнза” у којем се налазило пет чланова делегације БиХ који су боравили у Вашингтону, принудно је јуче слетио на аеродром “Далс” у том граду.

Иако је у првим извјештајима о инциденту наведено да је авион принудно слетио јер се запалио кафе-апарат, касније су званичници ове авиокомпаније потврдили да је приземљен због дима из рерне која се налази у репу авиона. У авиону који је летио на релацији Вашингтон - Беч налазили су се гувернер Централне банке БиХ Кемал Козарић, премијер Федерације Фадил Новалић, замјеник министра финансија и трезора БиХ Мирсад Жуга, савјетник предсједавајућег Савјета министара за економска питања Мехмедалија Хаџовић, те савјетник премијера ФБиХ Горан Мирашчић. Сви су учествовали у разговорима са представницима Међународног монетарног фонда у Вашингтону од 17. до 19. априла.

Повријеђених у инциденту није било, а након слијетања до авиона је дошло, према ријечима очевидаца, 50-ак ватрогасаца.

- Авион је полетио са аеродрома у Вашингтону и послије 45 минута је јављено да се због техничких проблема мора принудно вратити на тај аеродром. Послије смо сазнали да се запалио кафе-апарат. Након слијетања су стигле ватрогасна служба, полиција и хитна помоћ - испричао је Козарић.

Козарић је рекао да су путници који су сједили ближе чули сирену и осјетили дим који се појавио у репу.

Козарић је додао да су сат или два чекали у аутобусима, након чега су их обавијестили да је авион неисправан.

Делегација из БиХ смјештена је у хотел и у Вашингтону је остала дан дуже од планираног, а у Сарајево би требало да стигне данас.

- Премијер Новалић и остали из делегације су добро - кратко су рекли у Новалићевом кабинету.

Директор за корпоративну комуникацију “Аустријан ерлајнза” Питер Н. Тиер изјавио је да пожара на лету ОС94, на релацији Вашингтон - Беч није било.

- Дим који се појавио је највјероватније проузрокован остацима хране која је остала у рерни, па је приликом укључења и загријавања дошло до дима - навео је он.

Авион се до закључења овог броја “Гласа Српске” још налазио на аеродрому у Вашингтону, али је у вечерњим часовима требало да полети према Бечу.

Тиер је изразио жаљење због неугодности које је ова ситуација проузроковала делегацији из БиХ, али и осталим путницима.

Одјељење за односе с јавношћу аеродрома “Далс” саопштило је да су они добили сигнал за узбуну због квара на електричним инсталацијама у одјељку за спремање хране у репу авиона.

Игор Црнадак

Иако је у првим информацијама о инциденту наведено да се и он налазио у авиону у којем је избио пожар, министар иностраних послова БиХ Игор Црнадак рекао је да то није тачно и да се налази у Луксембургу, гдје је стигао безбједно, без икаквих проблема током лета.

- Из Вашингтона сам у понедјељак допутовао у Луксембург - рекао је јуче Црнадак.

Он је наводно требало да буде на овом лету, али је промијенио карту и отишао раније из Вашингтона. Делегација из Српске отишла је авионом “Луфтханзе” преко Минхена.

Инциденти

 

април 2015.

Авион којим је предсједник Србије Томислав Николић летио за Ватикан вратио се у Београд јер је особље авиона просуло кафу на инструмент-таблу.

децембар 2012.

Због квара на авиону тадашњи српски премијер Ивица Дачић није на вријеме полетио са аеродрома “Никола Тесла” на Кипар. Приликом паљења мотора откривен квар на дијелу такозваном стенд-бај хоризонту.

новембар 2012.

Авион Александра Вучића, тадашњег првог потпредсједник Владе Србије, покварио се по доласку у УАЕ, а члановима српске делегације пилот је рекао да постоји проблем са електроником летјелице.

март 2011.

Српски министар спољних послова Вук Јеремић каснио је у повратку из Париза више од три сата јер је пилот на писти уочио квар који су механичари потом отклонили.

децембар 2010.

Премијер Србије Мирко Цветковић полетио је у службену посјету Бугарској, да би се вратио након што је пилот детектовао недозвољене потресе на летјелици.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана