Реакција Амбасаде САД на закључке Народне скупштине Републике Српске

Срна
Реакција Амбасаде САД на закључке Народне скупштине Републике Српске

САРАЈЕВО - Закон и закључци које су Милорад Додик и његови партнери у владајућој коалицији јуче прогурали кроз Народне скупштине Републике Српске представљају директан напад на државну структуру БиХ и Дејтонски мировни споразум, наводи се у реакцији Амбасаде САД у БиХ.

“Као што господин Додик и његови ортаци често раде, показали су презир према демократији и политичком плурализму користећи нечувен језик у обраћању члановима Скупштине који су се супротставили тим мјерама. Нажалост, ово је у складу са текућом кампањом господина Додика чији је циљ лишавање грађана РС њихових темељних права и слобода”, стоји у саопштењу у којем се додаје:

“Није изненађујуће да су господин Додик и његове улизице напали оно што је недавно учинио високи представник с циљем јачања интегритета изборног процеса, јер слободни и фер избори јесу егзистенцијална пријетња странкама које се ослањају на превару да би се одржале на власти. Нацрт Изборног закона РС који је усвојен јуче узурпирао би државне надлежности и створио паралелни изборни систем. То је још један примјер деструктивне, антидејтонске политике господина Додика која стоји на путу интеграцији Босне и Херцеговине у еуро-атлантске институције. И немојте се заваравати, напредак који је Босна и Херцеговина недавно остварила у процесу европских интеграција, иако је добродошао, остварен је упркос, а не захваљујући господину Додику.”

Из Амбасаде САД истичу да ако Додик жели олакшати затварање Канцеларије високог представника и убрзати интеграцију БиХ у европске институције, може то урадити ангажовањем у конструктивним преговорима чији је циљ постизање концензуса и компромиса, као и прихватањем реформи које су у складу са европским стандардима, умјесто што им се опире политиком блокирања, уцјена и малтретирања.

“Јучерашња сједница НСРС још је један доказ да господину Додику није стало до људи у овој земљи, укључујући становнике Републике Српске и да је спреман жртвовати просперитет својих бирача за сопствене политичке и финансијске интересе”, саопштили су из Амбасаде САД.

Поручено је и како Сједињене Амерчке Државе дају чврсту подршку територијалном интегритету, суверенитету и мултиетничком карактеру Босне и Херцеговине и наставиће користити средства којима располажу као одговор на антидејтонско ђеловање.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана