Реаговања из РС на резолуцију о БиХ: Донесена под притиском и необјективно

Срна
Foto: Европски парламент

БАЊАЛУКА- Резолуција Европског парламента о БиХ донесена је под политичким притиском одређених политичких структура и показује да дио земаља у ЕУ не сагледава објективно стање и да, у суштини, не жели БиХ у Унији, поручили су политичари из Српске.

Европски парламент усвојио је јуче резолуцију о БиХ у којој се, између осталог, наглашава да је темпо приступања ЕУ одређен спровођењем реформи, те позивају међународни актери да подрже ОХР и да реагују на „сецесионистичке напоре руководства Републике Српске снажнијим и кредибилнијим приступом“.

Замјеник шефа Клуба посланика СНСД-а у Народној скупштини Српске Срђан Мазалица сматра да је резолуција Европског парламента о БиХ донесена под политичким притиском одређених политичких структура, те да оно што је важније јесте договор српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика са комесаром ЕУ за сусједство и проширење Оливером Вархељијем.

Мазалица је изјавио да поруке са састанка Додик-Вархељи имају много већу тежину него било какве спекулације и паушалне оцјене које се односе на наводну сецесионистичку политику Републике Српске, те позиве међународној заједници да реагује.

-Представници министарстава спољних послова неких земаља ЕУ са којима сам разговарао рекли су да би БиХ могла да добије кандидатски статус ако се ријеши питање закона о сукобу интереса, о јавним набавкама и Високом судском и тужилачком савјету БиХ - рекао је Мазалица.

Према његовим ријечима, резолуција Европског парламента о БиХ, у којој се позивају политичи актери да остваре напредак у остваривању 14 кључних приоритета, али и да међународни актери реагују „на сецесионистичке напоре руководства Српске“ донесена је под политичким притиском одређених политичких структура које имају идеолошке предрасуде према БиХ.

-Због тога добијамо разне квалификације које не би требало да буду важне - каже Мазалица.

Предсједник ДНС-а Ненад Нешић рекао је да резолуција Европског парламента о БиХ показује да дио земаља у ЕУ не сагледава објективно стање и да, у суштини, не жели БиХ у Унији.

-ЕУ је дубоко подијељена по питању БиХ, што говори и јучерашње гласање у Европском парламенту о резолуцији о БиХ. То смо видјели и недавно када су Украјина и Молдавија добиле статус кандидата, иако су далеко иза БиХ - навео је Нешић.

Он је напоменуо да Европа, с једне стране, каже да БиХ не може бити

чланица ЕУ са ОХР-ом, а онда подржи ОХР и употребу бонских овлашћења, саопштено је из ДНС-а.

-Да ли је њима нормално да у срцу Европе постоји једна суверена земља која има институције, а истовремено је и посљедњи протекторат у свијету - рекао је Нешић.

Према овој резолуцији, истакао је Нешић, „помислили бисмо да у ФБиХ теку мед и млијеко и да тамо нема проблема“.

-Проблеми у Федерацији - ћорсокак око промјена Изборног закона и Устава БиХ који траје пуних 15 година за њих није проблем, него су се тога овлаш дотакли. При томе, кочничари из ФБиХ и они који користе језик мржње за европске парламентарце немају изгледа имена и презимена - рекао је Нешић.

Предсједник ДНС-а истакао је да је природно мјесто БиХ у ЕУ и да, без обзира на њихову вољу да БиХ прихвате или не прихвате, у земљи треба градити европске стандарде.

-Сама чињеница да смо остали без кандидатског статуса, истовремено је порука ЕУ њиховим инвеститорима да не долазе овдје. Зато је јако важно да уложимо труд да добијемо кандидатски статус, иако је јасно да та одлука не зависи од нас него искључиво од воље ЕУ и да ту и не постоје критеријуми. Нема тих критеријума према којима су Украјина и Молдавија испред БиХ - поручио је Нешић.

Политички аналитичар Александар Павић оцијенио је да се не треба много узбуђивати око резолуције о БиХ Европског парламента, у којој, између осталог, позива међународне актере да реагују на „сецесионистичке напоре руководства Републике Српске“.

Павић је напоменуо да резолуције Европског парламента нису обавезујуће, и да је овај парламент давно постао поприште евроатлантских лобиста

-У том смислу, колико су кренули оштро у антируски став, толико им је још оштрији антисрпски став, оштрији него претходних година. Тако да, уопште, ништа то није изненађујуће од Европског парламента - рекао је Павић.

Што се тиче европског комесара за проширење Оливера Вархељија, који је, с друге стране, у Бриселу на састанку са српским чланом Предсједништва БиХ Милорадом Додиком изразио разумијевање и жељу да помогне ситуацију у БиХ, Павић је подсјетио да Вархељи долази из пријатељске државе - Мађарске, која је изузетак у ЕУ.

Према Павићевим ријечима, Мађарска је изузетак у ЕУ и по томе како се опходи уопште према Србима, Србији и Републици Српској, а и у свом ставу у вези са дешавањима у Украјини.

Он је додао да и ова резолуција о БиХ Европског парламента може исто да се третира у геополитичком кључу.

-Тако треба да је гледамо и једноставно не треба много да се узбуђујемо око тога - рекао је Павић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана