Расту трошкови институција БиХ

Ведрана Кулага
Расту трошкови институција БиХ

Сарајево - Институције БиХ потрошиле су од јануара до марта 205,2 милиона марака, а добар дио министарстава, агенција, канцеларија и дирекција није био штедљив, нарочито када је ријеч о платама и путовањима.

Извјештај о извршењу буџета за прва три мјесеца 2015, који је недавно добио подршку Савјета министара БиХ, показао је да су укупни издаци институција већи за скоро 700.000 КМ у односу на исти период прошле године, иако су због неблаговременог усвајања буџета за ову годину институције БиХ преживљавале на привременом финансирању.

Највише новца из касе отишло је за лична примања запослених, на чијим рачунима је завршило око 157 милиона КМ, што је за три милиона више у односу на прва три мјесеца 2014. године. До тога је, како се наводи, махом дошло због посебних издвајања за Фонд солидарности РС за запослене у институцијама смјештеним у РС за опоравак од катастрофалних поплава.

Иако су, према подацима из извјештаја, укупни издаци за набавку материјала, путни трошкови, издаци за телефонске и поштанске услуге, текуће одржавање, услуге превоза и горива те уговорене и друге посебне услуге мањи у односу на исти период лани, поједине институције томе нису допринијеле. Многе од њих су повећале издатке за путне трошкове, уговорене и друге посебне услуге, одржавање просторија и набавке. Веће издатке је имало и Министарство иностраних послова БиХ, које је у првом кварталу потрошило 313.000 КМ или око 70.000 више за путне трошкове док је око 40.000 више дато за услуге превоза и горива.

Предсједништво БиХ смањило је укупне издатке у односу на исти период прошле године и квартал завршило са потрошена 1,2 милиона КМ. Повећани су, међутим, трошкови за путовања са прошлогодишњих 40.000 на 84.000 КМ. Проблема са растом рачуна за путне трошкове имала је и Агенција за истраге и заштиту БиХ, која је за те намјене дала 68.000 КМ, што је за око 12.000 више у односу на три мјесеца лани. На тој листи је и Гранична полиција, која је свој рачун подигла за 23.000 на 43.000 марака.

Министарство одбране је у прва три мјесеца потрошило 63,8 милиона КМ, а веће рачуне су доставили за набавку материјала и то за око 450.000 и текуће одржавање за око 100.000 КМ. Дирекција за координацију полицијских тијела потрошила је скоро шест милиона марака, а трошкови за уговорене и друге посебне услуге порасли су за око 57.000.

Посланик СНСД-а у Представничком дому Парламента БиХ Лазар Продановић нагласио је да се мора приступити штедњи посебно на путовањима и услугама.

- Ниједна институција БиХ не смије повећавати издатке. Сви морамо бити свјесни времена у којем живимо и ситуације у земљи - истакао је Продановић и навео да би издаци институција БиХ могли бити мањи и за десет одсто.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана