Расте бојазан мјештана због све већег прилива миграната у центар “Липа”: Умјесто рјешења, поново проблем

Александар Стојановић
Расте бојазан мјештана због све већег прилива миграната у центар “Липа”: Умјесто рјешења, поново проблем

БОСАНСКИ ПЕТРОВАЦ - Доласком прољећа и топлијих дана очекује се и већи прилив миграната у привремени прихватни камп “Липа”, гдје се већ поставља више шатора и контејнера за смјештај, а потенцијално појачано присуство миграната забринуло је повратнике у Босанском Петровцу.

Како су потврдили “Гласу Српске” из Службе за послове са странцима у “Липи” тренутно борави 750 миграната, а у сарадњи са припадницима МУП-а Унско-санског кантона планирају да наставе са активностима смјештаја миграната који су боравили у напуштеним објектима.

- У акцији Службе и МУП-а УСК 24. фебруара у напуштеним објектима у Бихаћу пронађено је 168 миграната и они су смјештени у центар “Липа”. Те активности биће настављене и у наредном периоду - рекли су кратко из Службе за наш лист.

Након што је делегација Међународне организације за миграције (ИОМ) крајем децембра повукла своје особље које је осам мјесеци било сервис мигрантима, дошло је до пожара у којем су изгорјела четири шатора.

Два мјесеца након пожара у кампу “Липа” постављени су нови шатори, а у току је постављање контејнера и мјештани страхују да ће центар прерасти у мигрантско насеље. У самом центру постоји и шатор за социјалне активности, а који се, између осталог, користи и за обављање вјерских обреда. Предсједник Удружења “Повратници” Немања Давидовић рекао је за “Глас Српске” да се умјесто рјешавања кризе овај простор додатно проширује, те да међу повратницима влада страх од великог броја миграната који ту бораве.

- Доласком лијепих дана само ће их још више долазити и нико не може да предвиди колики ће то бити број. Ми нисмо задовољни што су они ту, што се камп шири и нисмо задовољни што нас нико не слуша. Ово није рјешење мигрантске кризе, ово је само продубљивање  - рекао је Давидовић.

Храну и хигијенске производе мигрантима тренутно обезбјеђује Црвени крст из Бихаћа, а они нису хтјели детаљније да коментаришу ситуацију и само су кратко потврдили за наш лист да се они баве логистиком у кампу.

- Ми водимо рачуна о свему што се тиче исхране, обуће, одјеће и свему осталоме у сарадњи са донаторима. О свему осталом одговоре треба потражити од државних институција - рекли су кратко из Црвеног крста.

О стању у мигрантском кампу “Липа” није желио да говори ни градоначелник Бихаћа Шухрет Фазлић.

- Ситуација у Бихаћу иде у бољем правцу и више детаља не могу да кажем - кратак је био Фазлић.

Да ће доласком љепшег времена бити све више миграната на улицама Бихаћа недавно су потврдили из Полиције УСК из које су истакли да то подразумијева и значајно повећање обима послова полицијских службеника.

Шуга

Импровизовано шаторско насеље које тренутно постоји у мигрантском кампу “Липа” подразумијева и импровизовано одржавање личне хигијене, због чега се често јавља већи број случајева шуге.

Због тога је Дом здравља Бихаћ средином мјесеца обавио дезинфекцију шатора, а корисницима су подијељене постељине и одјећа

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана