Ранка Мишић, предсједник Савеза синдиката РС, за Глас Српске: Радници ћуте у страху

Маријана Миљић
Ранка Мишић, предсједник Савеза синдиката РС, за Глас Српске: Радници ћуте у страху

Радничка права у Српској послодавци крше на сваком кораку, а запослени свакодневно живе у страху од отказа, рекла је у првомајском интервјуу "Гласу Српске" предсједник Савеза синдиката РС Ранка Мишић.

Она није искључила могућност да радници ускоро изађу на протесте, ако њихова права буду додатно угрожена.

* ГЛАС: Како ће радници ове године обиљежити 1. мај - Међународни празник рада?

МИШИЋ: Радници у РС немају разлога да обиљежавају и славе Празник рада. Много је више разлога за исказивање незадовољства због тешког стања у којем се налазе. Сви подаци указују на то да радници, нарочито они који раде у привреди, имају нередовне плате и уплате доприноса, а њихова права послодавци крше на сваком кораку. Све то погоршава њихов материјални положај.

* ГЛАС: Прошле године сте раднике извели на улице и на тај начин обиљежили 1. мај. Шта планирате за ову годину?

МИШИЋ: Прошле године на улице је изашло више од 5.000 чланова Савеза синдиката и на тај начин послали смо поруку да су радници угрожени. С обзиром на то да је ове године велики православни празник на 1. мај радници ће остати у кућама и прославити Васкрс. Протеста неће бити на Празник рада, али сигурно ће их бити ако радничка права буду додатно угрожена.

* ГЛАС: Како оцјењујете положај радника у Српској?

МИШИЋ: Свједоци смо њихове патње, посебно оних у привреди. Радници из реалног сектора сањају плату запослених из јавног сектора. Радници испаштају и због тога што послодавци из реалног сектора, који поштују закон и колективни уговор, немају подршку институција РС као они који крше законе. Очигледно је да изостаје улога контролних органа када је ријеч о понашању појединих послодаваца и кршењу радничких права. Радници су спремни да годинама ћуте и трпе мучење од стране послодаваца и да чекају на плату, јер живе у страху да ће изгубити радно мјесто. То чине јер знају да је на бироима 140.000 људи који немају никакве накнаде.

* ГЛАС: Како се на радничка права одразио нови Закон о раду, који је усвојен крајем прошле године?

МИШИЋ: Радничка права у формалном и законском смислу још нису пала. Надам се да ћемо се изборити да не дође до смањења радничких права. Доношењем новог Закона о раду је, међутим, изједначен рад на одређено и неодређено вријеме. То је највећи проблем, јер послодавци могу радника запослити на двије године неограничен број пута. То значи да ће послодавци увијек држати тог радника у тензији и моћи да га експлоатишу до миле воље. Радничка права су угрожена доношењем новог Закона о раду, односно престанком важења општег и 15 гранских колективних уговора. Успјели смо да издејствујемо продужење важења општег колективног уговора, у којем су дефинисана сва права радника до краја маја. Шта ће се десити у идућем мјесецу, видјећемо, али нећемо дозволити да права радника буду додатно пољуљана.

* ГЛАС: Шта су приоритети Савеза синдиката за наредни период?

МИШИЋ: У првом реду то је борба за потписивање општег и гранских колективних уговора. Учинићемо све да дође до потписивања тих докумената да бисмо сачували ово мало радничких права. Сигурно је да ће то бити мукотрпан посао и не искључујемо све облике синдикалног дјеловања да дођемо до тог циља.

Оцјена уставности

* ГЛАС: Да ли је Савез синдиката захтјевом за оцјену уставности новог Закона о раду исцрпио све опције које су му на располагању?

МИШИЋ: Прва иницијатива коју смо покренули је у вези са оцјеном уставности процедуре доношења закона по хитном поступку. Осим тога Уставном суду смо послали још двије иницијативе за оцјену уставности одређене групе чланова новог Закона о раду. Могуће је да буде још иницијатива за које ћемо тражити оцјену уставности.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана