Рамазански бајрам празник мира и породичне среће

Драгана Келеч
Рамазански бајрам празник мира и породичне среће

БАЊАЛУКА - Поглавар Исламске заједнице у БиХ Хусеин Кавазовић честитао је свим муслиманима предстојећи Рамазански бајрам и поручио да заједница не може бити сигурна ако се у њој гази достојанство, угрожавају животи и имовина људи.

- Заложимо се за истину када год видимо да се жели натурити лаж. Избјегавајмо свађе и препирке о ономе у чему нема користи, а у чему је штета очигледна. Праштајмо једни другима, јер то учвршћује везе међу људима и народима - нагласио је Кавазовић.

Муслиманским вјерницима који данас обиљежавају први дан Рамазанског бајрама, овај велики празник честитали су бројни званичници из РС и БиХ. Члан Предсједништва БиХ из РС Небојша Радмановић је у честитки упућеној поглавару Исламске заједнице у БиХ Хусеину Кавазовићу, муфтијама, имамима и свим муслиманима пожелио да вјерски празник проведу у духовном миру, породичној срећи и задовољству, у складу са традиционалним обичајима.

- Искрено се надам да ће и овај велики празник Рамазански бајрам, у складу са својом традиционалном симболиком, бити допринос учвршћивању добрих и толерантних односа између вјерника свих вјероисповијести и свих народа и људи који живе у БиХ - истакао је Радмановић у честитки.

И предсједник РС Милорад Додик упутио је честитку са жељом да празнично вријеме протекне у радости и срећи, миру и породичном заједништву.

- Нека овај велики празник свима који га славе донесе задовољство и радост, те да у складу са основним принципима ваше религије настави да шири дух међусобног уважавања и толеранције - наводи се у Додиковој честитки.

Предсједник Народне скупштине РС Игор Радојичић је поручио свим вјерницима да празник прославе у радости, и да буде обиљежен топлим емоцијама којима је испуњен породични дом.

И премијер Српске Жељка Цвијановић упутила је честитку свима уз ријечи да овај празник свима донесе мир и срећу на путу изградње добрих међурелигијских односа у РС и БиХ.

Бајрам је честитао и потпредсједник РС Енес Суљкановић, предсједавајући Савјета министара БиХ Вјекослав Беванда, високи представник Валентин Инцко, као и бројни други званичници из политичког и јавног живота РС и БиХ.

Мјесечева година

Први дан Рамазанског бајрама почиње јутарњом молитвом под називом бајрам намаз.

Рамазански бајрам увијек пада 1. шевала (десети мјесец муслиманског календара) и траје три дана, а вјерници га сматрају празником положеног испита. Ове године Бајрам почиње 28. јула, по завршетку рамазана, мјесеца поста, током којег су се муслимани уздржавали од јела и пића, злих мисли и дјела. Сви муслимански вјерски празници рачунају се по мјесечевој, а не по сунчевој години.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана