Рафинеријске цијене горива наставиле да расту: Хаос због мањка постројења и велике потражње

Вељко Зељковић
Рафинеријске цијене горива наставиле да расту: Хаос због мањка постројења и велике потражње

БАЊАЛУКА - Домаћи нафтни дистрибутери од јуче, па до даљег, мораће приликом куповине нафтних деривата у рафинеријама из региона, а како би одржали уредну снабдјевеност тржишта, плаћати литар дизела скупље за 20 фенинга у односу на почетак овог мјесеца.

Према подацима “Оптима групе” која она шаље својим партнерима, рафинеријска продајна цијена дизела од 6. јуна, када је била око 2,76, без урачунатог рабата дефинисаног купопродајним уговором са купцем, јуче скочила на 2,96 марака по једном литру.

Из овог обавјештења у које је “Глас Српске” има увид видљиво је и да за разлику од 6. јуна, када су домаћи дистрибутери могли бирати да ли ће купити “робу” у Рафинерији нафте Брод, терминалу Плоче или Панчеву и Задру, гориво сада доступно само из прве двије наведене компаније.

Иначе рафинеријска цијена горива одређује се тако што се она обрачунава у односу на берзу деривата. За обрачун цијене горива у јужној Европи, укључујући БиХ, користи се медитеранска берзанска котација. Ова дневна котација се објављује у Италији за свако гориво, а на њу, поред цијене сирове нафте утичу кретања на тржишту деривата, покидани ланци снабдијевања, али у посљедње вријеме све више и недостатак постројења за прераду сирове нафте. Будући да капацитета за прераду нема довољно, рафинеријске марже - разлика између трошка набавне нафте и прихода од продаје деривата, знатно су порасле, чак за пет до осам пута у односу на исти период прошле године. Иначе, када се овој новој набавној рафинеријској цијени од 2,96 марака додају акцизе и таксе, што у случају дизела износи 0,7 марака по једном литру, трошкови превоза, маржа дистрибутера и на крају обрачуна ПДВ-а од 17 одсто, може се доћи до закључка да ће малопродајна цијена овог горива на нашим пумпама највјероватније ускоро “пробити” магичну границу од четири марке. Према ријечима извора “Гласа Српске”, такав један сценарио постаје све реалнији, с обзиром на кретање цијена на глобалном тржишту, али и недостатак прерађивачких капацитета. Они сматрају да ће високе цијене сигурно остати и до краја ове године, али и да оне не могу у недоглед расти, јер грађани и привреда то неће моћи поднијети те да ће пад потражње довести до пада цијена на бензинским пумпама.

Просјечне цијене дизела на пумпама у Европи (у еврима)

Аустрија    2,07

Белгија       2,17

Бугарска    1,74

Бјелорусија         0,63

Чешка                  1,93

Њемачка    2,06

Данска        2,31

Шпанија     2,08

Финска       2,45

Француска           2,13

Грчка                  2,11

Хрватска    1,83

Мађарска   1,47

Италија      2,02

Румунија    1,84

Словачка   1,86

Шведска     2,53

Србија        1,72

Према ријечима директора “Нешковић” пумпи Јовице Вучковића, незахвално је износити било какве прогнозе, поготово дугорочне, у вези са кретањем цијена горива због хаоса који влада на свјетском тржишту нафте.

- Што се тиче цијена на нашим пумпама не вјерујем да ће наредних пар дана бити значајних промјена. Можда чак и појефтини пар фенинга. Ми тренутно дизел набављамо по цијени од 3,45 до 3,5 марака по једном литру са урачунатим ПДВ-ом. Онда у то уграђујемо нашу маржу. Али шта ће бити наредног мјесеца или до краја године, то нико не зна, јер се некада одређени поремећаји буквално десе преко ноћи - истакао је Вучковић.

И цијене сирове нафте јуче су поново порасле на 116 долара по барелу. Либија има све више проблема са извозом “црног злата”, док антивладини протести у Еквадору пријете да обуставе производњу у тој земљи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана