Радончић о информацији да Турска пропушта мигранте: У току провјере, пуштање огромног броја људи значило би катастрофу

Кликс
Радончић о информацији да Турска пропушта мигранте: У току провјере, пуштање огромног броја људи значило би катастрофу

САРАЈЕВО - Министар безбједности БиХ Фахрудин Радончић рекао је за да БиХ безбједносним каналима провјерава тачност информација које су се појавила о пуштању миграната из Турске према Балкану.

- У сваком случају, очекујемо да Турска поштује договор са земљама Европске уније. Већ сам раније рекао да би пуштање више од три милиона избјеглица према ЕУ био увод у хуманитарну катастрофу невиђених размјера и да би у том случају заједнички одговор свих чланица ЕУ и региона у цјелини био неминован и једина опција -казао је Радончић.

Свјетски медији објавили су да је Турска почела пуштати мигранте према Балкану усљед кризе између званичне Анкаре и Дамаска, односно да је неколико стотина миграната данас кренуло пјешке преко сјеверозапада Турске према границама с Грчком и Бугарском.

Радончић је истакао да треба сачекати и најприје утврдити ради ли се о сукцесивном пуштању мањег дијела избјеглица, њих неколико хиљада, чији се статус доводи са актуелном војном ситуацијом или о нечему много већем.

- Уосталом, и раније су виђени слични случајеви и најаве из Анкаре, али је Турска на крају увијек поступила одговорно и солидарно. Надамо се да ће се то догодити и сада - закључио је Радончић.

Директор Службе за послове са странцима БиХ Слободан Ујић напомиње да је већ знатно повећан прилив миграната те да ће ова година бити још тежа и изазовнија за БиХ када је ријеч о илегалним миграцијама.

Ујић је рекао да БиХ од раније располаже информацијама да у Грчкој има више од 100 хиљада миграната и да је управо због тога прије десет дана речено како се очекује још изазовнија година.

- Ових година у Грчкој није било више од 50 хиљада миграната. Замислите када имате дупло више у исто вријеме. Имамо у Србији седам-осам хиљада илегалних миграната који се спремају кренути с бољим временом. Они су се покренули и прошле седмице, када су биле више температуре. Дневни прилив је одједном скочио са 30-ак на 130 - рекао је Ујић.

Како каже, нема никаквих нових информација и БиХ је познато да се у Републици Турској, у којој је било више од три милиона миграната, тренутно налази близу четири милиона миграната који су с ратних подручја или због економски разлога кренули према земљама Европске уније.

Бугарска је пооштрила безбједносне мере дуж својих граница са Турском након што је та земља најавила да неће заустављати избјеглице из Сирије на путу ка Европи.

Премијер Бугарске Бојко Борисов рекао је да је Бугарска пооштрила мјере након што је група миграната кренула ка граници.

-Имамо податке о формирању великих група... Успостављамо максималну контролу на границама - рекао је Борисов током састанка са владом.

Додао је и да се договара телефонски разговор са предсједником Турске Реџепом Тајипом Ердоганом.

-Грчка је пооштрила контролу морских и копнених граница са Турском након синоћних развоја догађаја у региону Идлиб -, саопштили су данас владини извори.

Грчки извори, који желели да остану анонимни, рекли су да је Атина такође у контакту са Европском унијом и НАТО.

Грчка је била главна капија за стотине хиљада избјеглица које су у Турску стигле у масовном исељавању 2015. и 2016. све док споразум са ЕУ није зауставио тај ток.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана