Радончић: Изетбеговић и Лагумџија су направили пакт са ђаволом, Додик је сада најјачи

Срна, Klix.ba
Радончић: Изетбеговић и Лагумџија су направили пакт са ђаволом, Додик је сада најјачи

Бакир Изетбеговић и Златко Лагумџија су направили пакт са ђаволом и учинили од Милорада Додика најјачег политичара у Босни и Херцеговини, изјавио је за Klix.ba након данашње смјене с позиције министра безбједности Фахрудин Радончић.

Он тврди да његова смјена има своју цијену и да се огледа у "поклањању енергетских ресурса Средње Дрине и других тајних договора који ће ускоро изаћи на видјело".

"Продали су позицију министра безбједности Додику и непотребно му дали ресурсе и утицај. Од Додика су направили најјачег политичара у БиХ, што за ову земљу апсолутно није добро", рекао је Радончић.

Везали заставе

Према његовим ријечима, Лагумџија, Изетбеговић, Додик и Босић су "везали своје националне и страначке заставе" како би он био смијењен с позиције државног министра безбједности.

Не сматра се одговорним за догађаје с почетка фебруара који су кулминирали насиљем и спаљивањем бх. институција.

"Поносан сам што нисам хтио да злоупотријебим закон и тучем незадовољне грађане. То су махом сиромашни грађани, људи без посла... Они само траже да се њихова дјеца могу запослити без протекције. Њихов бунт је, ако уклонимо вандале који требају одговарати, потпуно оправдан. Врло сам сретан да нисам тукао народ због политичких задњица корумпиране власти'', нагласио је, додајући да су га уклонили у страху од народа и антикорупцијске борбе.

Побуњени народ

Напомиње да савез СДА и СДП са странкама из РС "најбоље показује с колико лажи су мене оптуживали да сам ја наводно играч РС-а, а управо су са људима отуд направили коалицију".

"Власт коју је народ фигуративно, а, нажалост, и у материјалном смислу, запалио више никад не може побиједити. СДА и СДП су издали првенствено бошњачки, а онда босанскохерцеговачки интерес због неспособности, незнања и корупције. Савез за бољу будућност (СББ) стога очекује апсолутну побједу у октобру. Мени је драго да се сада могу посветити послу лидера странке, дружити се с побуњеним народом јер је било инкомпатибилно да то радим као министар безбједности", закључио је Радончић у изјави за Klix.ба.

 

Смијењен Фахрудин Радончић

Представнички дом Парламентарне скуштине БиХ, на иницијативу посланика СДА, смијенио је данас министра безбједности БиХ Фахрудина Радончића.

За ову одлуку гласало је 28 посланика, против је било девет, а уздржаних пет. Против су били посланици из ХДЗ БиХ, ХДЗ 1990 и ХСП-а. Уздржани су били посланици из Странке за БиХ, ДНЗ-а, Народне странке "Радом за бољитак" и посланик СНСД-а Милорад Живковић.

Одлуку о Радончићевој смјени треба да потврди и Дом народа Парламентарне скупштине БиХ.

Посланици Савеза за бољу будућност /СББ/ БиХ, током расправе успротивили су се иницијативи СДА за смјену министра безбједности БиХ, истичући да Радончић није одговоран за вандализам на протестима грађана у Сарајеву, него је заслужан за спречавање "украјинског сценарија у БиХ".

Предсједник Клуба посланика СДА Асим Сарајлић образложио је ову инцијативу на сједници Представничког дома БиХ, истичући да Радончић није предузео оно што је било у његовој надлежности да би грађани и објекти били заштићени приликом демонстрација у Федерацији БиХ 7. фебруара.

Према његовим ријечима, тада је безбједносна ситуација била знатно нарушена и да Радончић само због те чињенице треба да, због моралних разлога, поднесе оставку.

И посланици из СДП БиХ најавили су да ће гласати за Радончићеву смјену.

Мирсад Ђугум из СББ-а рекао је у име Клуба посланика СББ-а да захтјев СДА за Радончићеву смјену није оправдан, јер је проводио активности у вези са овлаштењима која има као министар безбједности БиХ.

Ђугум сматра да су очекивања и захтјеви да министар безбједности БиХ формира кризни штаб због проблема на нивоу Федерације БиХ били антиуставни, па чак и могућа замка за Радончића.

Мајкић: СДП и СДА жртвовале Радончића

Сарајево - Посланик СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Душанка Мајкић сматра да је данашња одлука о смјени министра безбједности БиХ Фахрудина Радончића показала да су СДП и СДА очито одлучиле да им не треба трећа странка.
Мајкићева је додала да је ово "жртвовање Радончића на рачун двије странке које очито показују интерес једна за другу".

"Ми из Републике Српске имали смо релативно миран став о том питању, то није нешто о чему ми треба да одлучујемо, нарочито не путем ентитетског гласања. Борба унутар политичког корпуса Бошњака треба очито да се заврши и сами они треба да бирају ко може с ким", рекла је Мајкићева новинарима у Сарајеву.

Она је навела да не зна да ли се СДА враћа у парламентарну већину, јер се то мора манифестовати неким именовањем.

"Ово је знак да међу бошњачким политичким странкама нема мјеста за Савез за бољу будућност. Имамо замјеника министра безбједности БиХ који ће вјероватно до избора вршити функцију министра", рекла је Мајкићева.

Посланик СДС-а Александра Пандуревић сматра да више не постоји парламентрана већина на нивоу БиХ без СББ-а.

"Шта ће даље бити видјећемо. СДС је опозиција, нама је сасвим свеједно, као опозиција смо процјењивали шта је мање зло и мислимо да је било боље да оде Радончић", рекла је Пандуревићева новинарима.


 



 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана