Radončić: Izetbegović i Lagumdžija su napravili pakt sa đavolom, Dodik je sada najjači

Srna, Klix.ba
Radončić: Izetbegović i Lagumdžija su napravili pakt sa đavolom, Dodik je sada najjači

Bakir Izetbegović i Zlatko Lagumdžija su napravili pakt sa đavolom i učinili od Milorada Dodika najjačeg političara u Bosni i Hercegovini, izjavio je za Klix.ba nakon današnje smjene s pozicije ministra bezbjednosti Fahrudin Radončić.

On tvrdi da njegova smjena ima svoju cijenu i da se ogleda u "poklanjanju energetskih resursa Srednje Drine i drugih tajnih dogovora koji će uskoro izaći na vidjelo".

"Prodali su poziciju ministra bezbjednosti Dodiku i nepotrebno mu dali resurse i uticaj. Od Dodika su napravili najjačeg političara u BiH, što za ovu zemlju apsolutno nije dobro", rekao je Radončić.

Vezali zastave

Prema njegovim riječima, Lagumdžija, Izetbegović, Dodik i Bosić su "vezali svoje nacionalne i stranačke zastave" kako bi on bio smijenjen s pozicije državnog ministra bezbjednosti.

Ne smatra se odgovornim za događaje s početka februara koji su kulminirali nasiljem i spaljivanjem bh. institucija.

"Ponosan sam što nisam htio da zloupotrijebim zakon i tučem nezadovoljne građane. To su mahom siromašni građani, ljudi bez posla... Oni samo traže da se njihova djeca mogu zaposliti bez protekcije. Njihov bunt je, ako uklonimo vandale koji trebaju odgovarati, potpuno opravdan. Vrlo sam sretan da nisam tukao narod zbog političkih zadnjica korumpirane vlasti'', naglasio je, dodajući da su ga uklonili u strahu od naroda i antikorupcijske borbe.

Pobunjeni narod

Napominje da savez SDA i SDP sa strankama iz RS "najbolje pokazuje s koliko laži su mene optuživali da sam ja navodno igrač RS-a, a upravo su sa ljudima otud napravili koaliciju".

"Vlast koju je narod figurativno, a, nažalost, i u materijalnom smislu, zapalio više nikad ne može pobijediti. SDA i SDP su izdali prvenstveno bošnjački, a onda bosanskohercegovački interes zbog nesposobnosti, neznanja i korupcije. Savez za bolju budućnost (SBB) stoga očekuje apsolutnu pobjedu u oktobru. Meni je drago da se sada mogu posvetiti poslu lidera stranke, družiti se s pobunjenim narodom jer je bilo inkompatibilno da to radim kao ministar bezbjednosti", zaključio je Radončić u izjavi za Klix.ba.

 

Smijenjen Fahrudin Radončić

Predstavnički dom Parlamentarne skuštine BiH, na inicijativu poslanika SDA, smijenio je danas ministra bezbjednosti BiH Fahrudina Radončića.

Za ovu odluku glasalo je 28 poslanika, protiv je bilo devet, a uzdržanih pet. Protiv su bili poslanici iz HDZ BiH, HDZ 1990 i HSP-a. Uzdržani su bili poslanici iz Stranke za BiH, DNZ-a, Narodne stranke "Radom za boljitak" i poslanik SNSD-a Milorad Živković.

Odluku o Radončićevoj smjeni treba da potvrdi i Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Poslanici Saveza za bolju budućnost /SBB/ BiH, tokom rasprave usprotivili su se inicijativi SDA za smjenu ministra bezbjednosti BiH, ističući da Radončić nije odgovoran za vandalizam na protestima građana u Sarajevu, nego je zaslužan za sprečavanje "ukrajinskog scenarija u BiH".

Predsjednik Kluba poslanika SDA Asim Sarajlić obrazložio je ovu incijativu na sjednici Predstavničkog doma BiH, ističući da Radončić nije preduzeo ono što je bilo u njegovoj nadležnosti da bi građani i objekti bili zaštićeni prilikom demonstracija u Federaciji BiH 7. februara.

Prema njegovim riječima, tada je bezbjednosna situacija bila znatno narušena i da Radončić samo zbog te činjenice treba da, zbog moralnih razloga, podnese ostavku.

I poslanici iz SDP BiH najavili su da će glasati za Radončićevu smjenu.

Mirsad Đugum iz SBB-a rekao je u ime Kluba poslanika SBB-a da zahtjev SDA za Radončićevu smjenu nije opravdan, jer je provodio aktivnosti u vezi sa ovlaštenjima koja ima kao ministar bezbjednosti BiH.

Đugum smatra da su očekivanja i zahtjevi da ministar bezbjednosti BiH formira krizni štab zbog problema na nivou Federacije BiH bili antiustavni, pa čak i moguća zamka za Radončića.

Majkić: SDP i SDA žrtvovale Radončića

Sarajevo - Poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Dušanka Majkić smatra da je današnja odluka o smjeni ministra bezbjednosti BiH Fahrudina Radončića pokazala da su SDP i SDA očito odlučile da im ne treba treća stranka.
Majkićeva je dodala da je ovo "žrtvovanje Radončića na račun dvije stranke koje očito pokazuju interes jedna za drugu".

"Mi iz Republike Srpske imali smo relativno miran stav o tom pitanju, to nije nešto o čemu mi treba da odlučujemo, naročito ne putem entitetskog glasanja. Borba unutar političkog korpusa Bošnjaka treba očito da se završi i sami oni treba da biraju ko može s kim", rekla je Majkićeva novinarima u Sarajevu.

Ona je navela da ne zna da li se SDA vraća u parlamentarnu većinu, jer se to mora manifestovati nekim imenovanjem.

"Ovo je znak da među bošnjačkim političkim strankama nema mjesta za Savez za bolju budućnost. Imamo zamjenika ministra bezbjednosti BiH koji će vjerovatno do izbora vršiti funkciju ministra", rekla je Majkićeva.

Poslanik SDS-a Aleksandra Pandurević smatra da više ne postoji parlamentrana većina na nivou BiH bez SBB-a.

"Šta će dalje biti vidjećemo. SDS je opozicija, nama je sasvim svejedno, kao opozicija smo procjenjivali šta je manje zlo i mislimo da je bilo bolje da ode Radončić", rekla je Pandurevićeva novinarima.


 



 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana