Радојичић: Закон о пребивалишту на наредној сједници парламента

СРНА
Радојичић: Закон о пребивалишту на наредној сједници парламента

Бањалука - Приједлог закона о пребивалиштву и боравишту у Републици Српској биће уврштен у дневни ред наредне сједнице Народне скупштине Републике Српске, најавио је данас предсједник парламента Српске Игор Радојичић.

Влада Републике Српске, као предлагач, упутила је овај закон по хитном поступку у скупштинску процедуру.

Осврћући се на дешавања у вези са измјенама и допунама Закона о пребивалишту и боравишту држављана БиХ које би требало да буду разматране у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ, Радојичић је напоменуо да је овај закон " потпуно испао из колосијека".

"Потпуно је испао из колосијека. Процедура је нејасна", рекао је Радојичић новинарима у Бањалуци.

Према његовим ријечима, сада је закон ван процедуре у Дому народа и нико не зна кад и како се може вратити, те је због тога предложен ентитетски закон који на исти начин регулише ово питање.

Уколико Народна скупштина Републике Српске усвоји овај закон на наредној сједници, Радојичић је рекао да овај законски акт онда иде у Вијеће народа, које има право да покрене питања заштите виталног националног интереса.

"Неки од клубова који покрене питање националног виталног интереса мора објашњавати зашто је покренут баш тај једнонационални витални интерес, а не нека процедура која се односи на Устав или законитост. Ако би закон прошао Вијеће народа, након што га прогласи предсједник Српске, ступиће на снагу", појаснио је Радојичић.

Радојичић је истакао да се тек након тога покреће поступак уставности, јер се тај поступак не може покренути прије него што закон ступи на снагу.

"Након што би закон био објављен у жСлужбеном гласникуж и ступио на снагу, могуће је да неко од овлаштених предлагача покрене питање уставности пред Уставним судом. Закон се примјењује све док не буде донесена евентуално другачија одлука Уставног суда", каже Радојичић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана