Радојичић: Нема довољно лудих за нови рат, али пријете радикални исламисти

СРНА
Радојичић: Нема довољно лудих за нови рат, али пријете радикални исламисти

Предсједник Народне скупштине Републике Српске, Игор Радојичић, оцијенио је да у БиХ у овом тренутку нема "довољно лудих" за неки нови ратни конфликт, али да озбиљна пријетња долази од радикалних исламиста

- Срећом, у овом тренутку нема довољно лудих који би хтјели било какав нови конфликт, али се мора водити рачуна о потпуно новом фактору, радикалном исламу, којег прије рата није било, а данас би могао постати озбиљна пријетња безбједности БиХ - изјавио је Радојичић за новосадски "Дневник".

Он је рекао да је један број становника БиХ на ратишту у Сирији, неки су тамо и погинули, те да постоји неколико локација гдје су базе радикалних исламиста.

- То је већ безбједносна пријетња која ће морати да буде предмет веома озбиљне процјене - у којем правцу и којем обиму тај проблем у будућности може ескалирати - упозорио је Радојичић.

Наводећи да не очекује ништа добро од нове резолуције Европског парламента о БиХ, чије се усвајање очекује у фебруару, он је рекао да је на резолуцију поднесено чак 116 амандмана, и да је сваки гори од горег.

- Сад у њој има не само лоших оцјена о БиХ, већ и врло лоших политичких ставова у односу на Републику Српску. Нажалост, и интервенције и амандмани нових хрватских европарламентараца, који су се први пут ове године укључили у расправу о резолуцији, били су доста негативни, поготово у смислу онога што је интерес Републике Српске - оцијенио је Радојичић.

Предсједник Народне скупштине Републике Српске сматра да БиХ тешко може да напредује ка ЕУ, јер у земљи не постоји сагласност ко шта треба да ради.

- Другим ријечима, Бањалука не жели да ЕУ буде изговор за укидање надлежности Републике Српске, док Сарајево често хоће да искористи причу о ЕУ како би се нове институције или нови закони централизовали на нивоу БиХ и на тај начин ослабила улога и значај ентитета и кантона - истакао је Радојичић и навео да се може очекивати да одговорност за консензус у БиХ у вези са ЕУ буде на новим властима које ће бити изабране послије овогодишњих избора.

Радојичић сматра да ће Београд имати све мање времена за регион због преговарачког процеса у вези с уласком Србије у ЕУ.

- Није тешко претпоставити да ће Србија, усмјеравањем ка ЕУ, као приоритетном циљу, имати мање времена за односе у БиХ па самим тим и ситуацију у Републици Српској. Али, то никако не значи да ће доћи до погоршања односа Београда и Бањалуке, јер то није ни природно ни нормално - нагласио је Радојичић.

Према његовом мишљењу, приче о новом споразуму великих сила о уставном статусу БиХ, такозваном "Дејтону два" немају везе с реалношћу.

- Приче о жДејтону дваж најчешће долазе из Сарајева или кругова код којих Сарајево лобира, све у нади да ће овдје улетјети нека америчка коњицаж како би, не договором, већ присилом, преуредила садашњи уставни амбијент у БиХ. То нема везе са свјетском политичком реалношћу, јер су БиХ и цијели Балкан у великој мјери испали из фокуса свјетске јавности - додао је Радојичић.

Он је указао да је "Пандорина кутија" у БиХ отворена кад је међународна заједница прије неколико година покренула питање актуелног Дејтонског споразума, сматрајући га превазиђеним.

- Међународна заједница тиме је отворила Пандорину кутију у којој су се многи политички фактори у БиХ вратили на ставове из 1991. године. На столу се поново нашло све оно што је било актуелно и прије рата, од сецесије и разградње БиХ, до потпуне централизације - рекао је Радојичић.

Он је истакао да је за све што је услиједило послије тврдње да је Дејтон застарио и да треба тражити нешто ново, искључиво одговорна међународна заједница.

- Она нам је на тај начин извукла испод ногу једино чврсто тло које смо имали, а то је консензус о Дејтону, колико год он био несавршен - констатовао је Радојичић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана