Радници испред зграде Парламента Федерације

Срна
Радници испред зграде Парламента Федерације

Сарајево - Испред зграде Парламента Федерације ФБиХ /ФБиХ/ јутрос се окупило више хиљада радника, захтијевајући да са дневног реда данашње сједнице Дома народа буде повучен Приједлог закона о раду.

Носећи транспаренте и користећи звиждаљке, незадовољни радници чекају почетак сједнице Дома народа, очекујући да ће нови закон о раду бити повучен са дневног реда јер тврде да се овим законом умањују њихова права и погоршава радни статус.

Демонстрације је организовао Савез самосталних синдиката БиХ чији су представници позвали чланство на мирно и достојанствено окупљање, а протестима су се придружили и представници Савеза синдиката Републике Српске, на челу са Ранком Мишић.

"Надамо се да ће протести протећи достојанствено, онако какви су и радници у БиХ, без обзира на то шта трпе од послодаваца и корумпираних власти", рекао је потпредсједник Савеза самосталних синдиката БиХ Селведин Шаторовић.

Шаторовић је најавио да синдикат очекује испуњење захтјева и враћање закона о раду на усаглашавање са социјалним партнерима.

"Очекујемо да ће у сали Парламента превладати снаге које су уз раднике који не желе да земља иде у још већу кризу и сиромаштво", нагласио је Шаторовић.

Он је рекао да ће радници пратити развој догађаја на сједници Дома народа и истакао да не жели да размишља о "црном сценарију", односно прихватању овог закона.

Протести за сада протичу мирно, уз јако обезбјеђење припадника МУП-а Кантона Сарајево и Федералне управе полиције.

Приједлог закона о раду налази се на данашњем дневном реду ванредне сједнице Дома народа Парламента Федерације БиХ, чији је почетак заказан за 11.00 часова.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана