Раде Голић, адвокат Миленка Трифуновића - Захтјев за понављање суђења у случају Кравица

Свјетлана Тадић
Раде Голић, адвокат Миленка Трифуновића - Захтјев за понављање суђења у случају Кравица

БAЊAЛУКA - Захтјев за понављање поступка пред Судом БиХ у "случају Кравица" поднијећу ускоро, јер је чак 17 свједока оптужбе на главном претресу под заклетвом изјавило да су приликом саслушања пред органима гоњења били подвргнути уцјењивању, пријећено им је кривичним прогоном, а у изглед су им стављане и могуће осуде.


Рекао је то "Гласу Српске" адвокат Раде Голић који је у "предмету Кравица" заступао Миленка Трифуновића.

У писму "Гласу Српске" Миленко Трифуновић и друга осуђена лица у "предмету Кравица" који су на издржавању казне у Казнено-поправном заводу Фоча, написали су да је осуђујућа пресуда против њих донесена на основу изјава свједока оптужбе изнуђених под пријетњама истражилаца SIPA и Тужилаштва БиХ.

Свједоци оптужбе су и сами на Суду БиХ признали да су били малтретирани и изманипулисани, да су им изјаве допуњаване и преправљане.

Главни протагонисти "утјеривања лажне истине" били су истражилац SIPA Бајро Куловац и тужилац Тужилаштва БиХ Ибро Булић, те страни тужилац Кваи Хог Ип.

- Приликом саслушања наведених свједока вива воце пред Судом БиХ постало је савршено јасно под којим условима су узимане изјаве из истраге и какве су разлике између изјава датих органима гоњења и исказа истих свједока датих под заклетвом у судници - рекао је адвокат Голић.

Додао је да је јасно да изјаве дате органима гоњења не могу издржати тест законитости, као један од постулата правичности.

- Експлицитно се забрањује изнуђивање признања или какве друге изјаве од осумњиченог, оптуженог или било које друге особе која учествује у поступку - нагласио је Голић.

Додао је да су све изјаве свједока увршћене у доказни материјал, и поред изјашњења тужиоца на главном претресу од 21. јула 2006. године, када је покушао да озакони наведене изјаве правдајући манипулације "недостацима стручности младих радника SIPA".

Голић каже да је незаконита и изјава тада осумњиченог Петра Митровића што је према мишљењу одбране, а и стручне јавности, такође очигледно.

- Интересантно је напоменути да је одмах послије уврштавања незаконите изјаве у спис измијењена судска пракса Суда БиХ, тако да претресна вијећа више не прихватају те изјаве као законите доказе у кривичном поступку - нагласио је Голић.

Истиче да све то захтијева од њега као браниоца подношење аргументованог захтјева за понављање поступка у "случају Кравица", чије финализовање је у току.

Свједоци оптужбе у "случају Кравица" Илија Николић, Никола Милаковић и Мирко Секулић потврдили су "Гласу Српске" оно што су рекли и у Суду БиХ. Рекли су да су били малтретирани, изманипулисани, те да су под притиском и пријетњама давали изјаве истражиоцима SIPA и Тужилаштва БиХ.

SIPA је тим поводом већ спровела истрагу и податке доставила Тужилаштву БиХ које је, према сазнањима "Гласа Српске" позвало Бајру Куловца да 11. октобра да изјаву поводом тврдњи свједока у "случају Кравица".

Свједок Мирко Секулић 

Један од свједока у "предмету Кравица" Мирко Секулић казао је "Гласу Српске" да је његов први контакт са инспекторима SIPA и тужиоцима био врло непријатан.

- Испитивање је трајало више од четири сата и послије постављеног питања један од њих није чекао да одговорим него је сам одговарао, очекујући да ја то потврдим. У једном тренутку је скочио и унио ми се у лице, био је сав изнервиран јер сам желио да говорим о свим детаљима, који су били важни за истрагу, а који се њему нису свидјели - прича Секулић.

Каже да је, када су му дали да прочита записник, рекао да има грешака, послије чега је тај инспектор поцијепао написано и из друге канцеларије донио нови записник.

- То што је откуцано у сребреничкој канцеларији дали су ми у Суду БиХ. Рекао сам да није тачно да сам изјавио да "знам сигурно да су момци из моје јединице били тада у Кравици" него да сам рекао да "знам сигурно да момци из моје јединице нису тада били на просторима Братунца и Сребренице" - каже Секулић.

К. Ћ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана