ПС БиХ: Од шест закључака српског клуба пет упућено на усаглашавање

Срна
ПС БиХ: Од шест закључака српског клуба пет упућено на усаглашавање

САРАЈЕВО - Дом народа Парламентарне скупштине БиХ на усаглашавање је упутио пет од шест закључака које је данас предложио Клуб делегата српског народа, док један закључак није прихваћен.

На усаглашавање је упућен приједлог закључка којим Клуб српског народа тражи да наметнуту одлуку Валентина Инцка у вези са измјенама Кривичног закона пониште они који су је и креирали.

 “Савјет министара би требао да у што скорије вријеме предложи начин одређивања и исказивања односа према почињеним ратним злочинима и њиховом третирању у јавности имајући у виду да се у БиХ водио грађански рат или трагичан сукоб у региону како то дефинише Дејтонски споразум”, навели су из Клуба српског народа у предложеном закључку.

На усаглашавање је упућен и њихов закључак којим тврде да овлаштење за наметање закона од високог представника, као неизабраног странца, не постоји у Дејтонском мировном споразуму и Анексу 10, као једином анексу који јасно одређује задатке високог представника.

Српски клуб је у образложењу закључка навео да је разлог за нефункционисање Дома народа бесправна одлука високог представника Валентина Инцка којим се покушавају наметнути измјене и допуне Кривичног закона БиХ, што није имао право.

Није било ентитетске већине за закључак Клуба српског народа којим су тражили да Дом народа констатује да Уставни суд БиХ, излазећи изван своје надлежности и супротно уставном одређењу, доноси одлуке супротне Уставу БиХ, када је ријеч о државној имовини, као ни за закључак да овај дом констатује да Уставом БиХ државној заједници БиХ није дато изричито право на имовину, нити надлежности да регулише власништво над државном имовином, па је неопходно да се то питање разријеши споразумом између два ентитета и Брчко дистрикта.

Није било ентитетске већине ни за њихов закључак којим су тражили да Дом народа подржи иницијативу Народне Скупштине Републике Српске за разговор и дијалог између Републике Српске и Федерације БиХ као и три конститутивна народа.

Дом није усвојио закључак Клуба српског народа којим траже да Дом народа констатује да не постоји високи представник као представник страна потписница Анекса 10, јер Кристијана Шмита није потврдио Савјет безбедности УН.

Дом је усвојио приједлог закључака Клуба Хрвата који позивају на хитно усаглашавање изборног модела на основу потписаног политичког споразума о начелима измјене и допуне Изборног закона БиХ.

Делегати су данас усвојили и њихов закључак којим се позивају сви политички актери на стални дијалог ради хитног остваривања предуслова за редовно и несметано функционисање и испуњавање обавеза.

На усаглашавање је упућен њихов закључак да се Централна изборна комисија БиХ /ЦИК/ изабере на основу јавног конкурса у складу са процедурама и прописима Изборног закона, јер није изабрана у складу са одредбама тог закона.

Овим је данашња сједница завршена.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана