Пронађена нафта, грозница у Обудовцу

Марина Чигоја
Пронађена нафта, грозница у Обудовцу

Шамац - Предузеће "Јадран-Нафтагас" пронашло је велике количине нафте у Обудовцу код Шамца, а та вијест поново је донијела комешање међу мјештане овог посавског села, који у "црно злато" полажу највеће наде за развој тог краја.

Ђуро Којић из Обудовца каже да је често разговарао са радницима који су ангажовани на бушотини и да су му увијек говорили да има нафте. Иако је са првом бушотином у Обудовцу завладала нафтна грозница, оптимизам је временом спласнуо. Нафтни пламен поново је упаљен након што је из Владе РС објављено да Обудовац лежи на "црном злату".

- Сви с нестрпљењем очекујемо резултате анализа и истраживања. Долазили су и људи из Бањалуке и рекли ми да је овдје главна жила нафте. Знам да је НИС одвезао двије цистерне нафте на испитивање, а чуо сам да ће поред ове бушити на још три мјеста. Све наше наде уперене су ка бушотини. Ако буде нафте, биће и посла и бољитка за све - рекао је Којић.

У потрази за нафтом у Посавини је предузеће "Јадран-Нафтагас", које су специјално за тај посао основали Нафтна индустрија Србије (НИС) и руска компанија "Зарубежњефт", која је већинских власник Рафинерије нафте Брод, Рафинерије уља Модрича и ланца бензинских пумпи "Нестро петрол". Бушење прве бушотине у Обудовцу, дубоке 2.800 метара, почело је крајем маја 2013. године.

Министар индустрије, енергетике и рударства РС Петар Ђокић објавио је јуче да је пронађена нафта у Обудовцу.

- Ово је добра вијест. Ради се о количинама које за РС нису мале, али за НИС још нису довољне да би могли почети експлоатацију. За то су потребна додатна истраживања и да се утврди да ли је могуће повећати количину нафте која би се могла црпити са те бушотине - казао је Ђокић. ....

Опширније прочитајте у штампаном или електронском издању "Гласа Српске"

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана