Програмери десет пута плаћенији од текстилаца

Драгана Орловић
Програмери десет пута плаћенији од текстилаца

Бањалука - Добар програмер тренутно је најплаћеније занимање у БиХ, јер људи на тим позицијама у просјеку мјесечно зарађују и по 4.600 марака, док су најлошије плаћени послови у текстилној индустрији, гдје су радницима просјечне плате тек 460 марака.

Показали су ово најновији подаци портала “посао.ба”. Према истраживању тог портала, које је обухватило висине просјечних плата са неколико стотина радних мјеста из цијеле БиХ, на другом мјесту по плаћености тренутно су директорске позиције, и то у области лизинга, док су на трећем мјесту по висини зарада научноистраживачки радници.

- Лизинг директору просјечна плата у БиХ је у просјеку 4.150 марака, а научноистраживачком раднику 4.104 КМ - навела је маркетинг и ПР менаџер портала “посао.ба” Ерна Саљевић.

У БиХ изузетно добро су плаћени и послови медицинских савјетника, гдје су плате у просјеку 3.700 марака, као и инспектори у полицији, којима платна листа достиже и до 3.268 КМ.

Са друге стране, уз раднике у текстилној индустрији, у БиХ најмање зарађују оптичари, његоватељи, шивачи и прехрамбени техничари.

Директор Привредне коморе РС Перо Ћорић каже да то што су програмери најбоље плаћени само говори о томе да је ријеч о радницима који користе велико знање и захваљујући њему обављају високопрофитабилне послове.

- То шаље и јасну поруку да развој наше индустрије и друштва у цјелини треба да заснивамо на знању - поручио је Ћорић.

Слично мисли и економиста Зоран Павловић, који додаје да потребе на тржишту диктирају цијене рада.

- Мобилни телефони, разне апликације и информациона техника постали су нешто без чега се живот не може одвијати. Из тог разлога су и добро плаћени стручњаци који добро програмирају и пројектују, те знају да направе неки нови софтвер - објашњава Павловић.

То је, како истиче, природна промјена на тржишту рада, а тих људи и нема превише.

- Коначно смо дошли у ситуацију да се знање, струка, вјештина и памет плаћају на прави начин, бар када су у питању ИТ занимања - поручује Павловић, додајући да то није случај и у осталим областима и пословима.

Што се тиче слабо плаћене радне снаге из текстилне индустрије или у обућарству, то су области у којима, како каже, могу бити много веће плате, али под условом да те струке постану дизајнерски оријентисане.

- Ако правимо јефтину одјећу и обућу, не можемо ни очекивати да будемо више плаћени. Међутим, када бисмо производили дизајнерску одјећу и извозили је, тада би и ти послови били плаћенији - закључује Павловић.

Табела1. Најплаћенији послови у БиХ

Област                    позиција                        износ просјечне плате (у КМ)

1. ИТ софтвер        програмер                            4.600

2. Лизинг                 лизинг директор               4.150

3. Образовање       научноистраж. радник    4.104

4. Медицина          медицински савјетник     3.700

5. Виши менаџмент ИТ директор                    3.450

 

 

 

Најмање плаћени послови

Резач тканине  - 459

Текстилци - 475

Оптичар - 500

Његоватељ - 508

Шивач - 538

Прехрамбени техничар - 546

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана