Прогон војника због референдума

Жељка Домазет
Прогон војника због референдума

Сарајево - Чланови Републичке комисије за спровођење референдума о Дану РС Милан Петковић и Горан Змијањац саслушани су јуче у Тужилаштву БиХ, у склопу предмета који је формиран због одржавања референдума, а сличан сценарио очекује и припаднике Оружаних снага БиХ који су изашли на гласање.

Петковић, који је по професији адвокат, рекао је послије испитивања у Тужилаштву да је саслушан у својству осумњиченог у оквиру предмета у којем је осумњичен и предсједник РС Милорад Додик због неспровођења одлуке Уставног суда БиХ о Дану РС.

- Ријеч је о одлукама Уставног суда БиХ које се односе на неуставност појединих одредаба Закона о празницима РС и касније доношење привремене мјере да референдум буде отказан - рекао је Петковић.

Он је додао да сматра да не постоји никаква одговорност ни њега, ни званичника РС и грађана због одржавања референдума о Дану РС.

- Испитивали су ме о свему, почевши од дана мог именовања у комисију до завршетка референдума. Рекао сам каква је била моја одлука као нестраначке личности и правника у комисији. Нисам био члан ниједне политичке партије, а нисам ни данас - рекао је Петковић, који је додао да је саслушање било коректно.

Прије Петковића у Тужилаштву БиХ је саслушан и његов колега из комисије Горан Змијањац.

- Радио сам искључиво према закону, а ни по чијем налогу или наговору - рекао је Змијањац.

Иако је право РС на референдум загарантовано и Уставом и законом, институције БиХ шире фронт одговорности за његово одржавање. Начелник Заједничког штаба Оружаних снага БиХ Анто Јелеч казао је да су због противуставног дјеловања под истрагом и војници који су гласали на референдуму у униформама Оружаних снага и при томе се сликали.

- Истражујемо случај, али немамо још никаквих информација. Немамо ни ту фотографију, али свакако ћемо утврдити да ли је постојало противуставно дјеловање и ако буде утврђено да јесте, биће санкција - рекао је Јелеч.

Причу о покретању одговорности војника који су гласали на референдуму покренуо је предсједавајући Заједничке комисије за одбрану и безбједност Парламента БиХ Сифет Поџић. Он је устврдио да су војници прекршили Устав БиХ и навео да је због тога покренута истрага.

Замјеник министра одбране БиХ за ресурсе Борис Јеринић је рекао да неко у БиХ упорно тражи кривца тамо гдје га нема.

- Без икаквог разлога се дижу међунационалне тензије. Припадник Оружаних снага неће бити санкционисан, без обзира на то што је изашао на референдум. Истрага може бити спроведена на основу било какве анонимне, личне или институционалне пријаве, али санкција неће бити. Лично сам наредио да сви они који желе да изађу на референдум, то могу учинити. Изласком на референдум није повријеђен ниједан члан Закона о Оружаним снагама БиХ нити Устав БиХ - рекао је Јеринић.

Парламентарни војни повјереник Бошко Шиљеговић је рекао да му се нико од професионалних војних лица није обратио у вези са гласањем на референдуму о Дану РС.

- Нико се није жалио да су му евентуално угрожена људска права. Није било притужби, а ако их буде, ми ћемо реаговати - рекао је Шиљеговић.

Члан Заједничке комисије за одбрану и безбједност Душанка Мајкић каже да Поџић форсира причу да буду кажњени војници који су изашли на референдум.

- Његова намјера је да из Оружаних снага уклони српску компоненту - рекла је Мајкићева.

На саслушање у Тужилаштво БиХ први је позван Додик, али је поручио да се због безбједносних пријетњи неће појавити у Сарајеву, већ да је спреман да изјаву да на било којој локацији у РС или путем видео-линка.

Скупштински тим

Тим Народне скупштине РС за припрему приједлога захтјева за преиспитивање одлуке Уставног суда БиХ о Дану Републике наставиће и ове седмице да тражи рјешење за Закон о празницима РС.

Намјера је да измјеном овог или доношењем новог закона буде испоштована и одлука Уставног суда БиХ и воља народа исказаног на референдуму.

В. К.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана