Прњавор: Парастос за 623 погинула борца

Срна
Прњавор: Парастос за 623 погинула борца

Прњавор - У спомен-храму на Вучијаку одржан је парастос за 623 погинула борца у протеклом рату са подручја Прњавора, чиме је у овој општини обиљежен Дан бораца Републике Српске.

Предсједник Борачке организације Прњавор Владо Живковић апеловао је да борачка популација буде јединствена јер само таква може сачувати извојевано у рату.

"Када смо стварали Републику Српску били смо јединствени, нисмо се дијелили", рекао је он и рекао да то јединство заслужује велики број бораца, младих момака, који су положили своје животе у стварање Српске.

Живковић је подсјетио да су борци из Прњавора учествовали у најзначајнијим биткама за стварање и одбрану Српске, те поновио задовољство због чињенице да нико од старјешина и бораца није оптужен за ратне злочине. "Поштено и часно смо бранили свој народ и желим да тако остане и у наредном периоду", истакао је Живковић.

Обиљежене су и 23 године од смрти команданта јединице "Вукови с Вучијака" Вељка Миланковића. Рањен је у борбама код Кашића, општина Бенковац, 4. фебруара 1993. године, а 10 дана касније преминуо је на ВМА у Београду.

Један од његових сабораца Миро Шикарац каже да је Миланковић био прави српски командант, који је волио и чувао своје војнике.

"Био је добар стратег, али и прави човјек. Увијек је био испред нас или у близини, није се бојао опасности, због чега га поштујемо и сматрамо да је био храбар војник, витез, борац. У то вријеме припадници јединице су били млади и неискусни момци, а он је на основу свог животног искуства настојао да нас заштити, прати и помаже", присјећа се Шикарац.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана