Прлић стекао услове за слободу

Срна
Прлић стекао услове за слободу

ЗАГРЕБ - Међународни механизам за кривичне судове саопштио је да су га власти Велике Британије обавијестиле да бивши премијер Херцег-Босне Јадранко Прлић, који је осуђен за ратне злочине у БиХ, испуњава услове за привремено пуштање на слободу након што је одслужио половине казне.

Још у новембру прошле године британске власти задужене за затворе и условни отпуст обавијестиле су Међународни механизам за кривичне судове да је Прлић до данас одслужио половину изречене казне, чиме стиче услове за пријевремени отпуст, према законодавству Велике Британије.
Прлић је осуђен на 25 година затвора у оквиру заједничког злочиначког подухвата чији је циљ био етничко чишћење дијела територије БиХ под контролом Хрвата и њено припајање Хрватској.

У писму британских власти наводи се да коначну одлуку доноси предсједавајући Механизма Кармел Ађијус, који је био на челу другоступеног вијећа које је 2017. године Прлића и остале осудило на вишегодишње затворске казне, преносе хрватски медији.

-Британски споразуми о пуштању у овом случају нису примјењиви. Пуштање Прлића је искључива ствар предсједника суда. Били бисмо вам захвални ако бисте навели када Прлић може очекивати пуштање на слободу - наведено је у писму британских затворских власти.

Из Међународног механизма за кривичне судове нису су се изјаснили да ли су одлучивали или донијели одлуку у вези са овим захтјевом.
Од прошле године Прлић казну затвора служи у Великој Британији, а претходно је био у притвору Хашког суда.

Хашки суд је у новембру 2017. године осудио Прлића на 25 година затвора заједно са петорицом других високих функционера Херцег-Босне.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана