Prlić stekao uslove za slobodu

Srna
Prlić stekao uslove za slobodu

ZAGREB - Međunarodni mehanizam za krivične sudove saopštio je da su ga vlasti Velike Britanije obavijestile da bivši premijer Herceg-Bosne Jadranko Prlić, koji je osuđen za ratne zločine u BiH, ispunjava uslove za privremeno puštanje na slobodu nakon što je odslužio polovine kazne.

Još u novembru prošle godine britanske vlasti zadužene za zatvore i uslovni otpust obavijestile su Međunarodni mehanizam za krivične sudove da je Prlić do danas odslužio polovinu izrečene kazne, čime stiče uslove za prijevremeni otpust, prema zakonodavstvu Velike Britanije.
Prlić je osuđen na 25 godina zatvora u okviru zajedničkog zločinačkog poduhvata čiji je cilj bio etničko čišćenje dijela teritorije BiH pod kontrolom Hrvata i njeno pripajanje Hrvatskoj.

U pismu britanskih vlasti navodi se da konačnu odluku donosi predsjedavajući Mehanizma Karmel Ađijus, koji je bio na čelu drugostupenog vijeća koje je 2017. godine Prlića i ostale osudilo na višegodišnje zatvorske kazne, prenose hrvatski mediji.

-Britanski sporazumi o puštanju u ovom slučaju nisu primjenjivi. Puštanje Prlića je isključiva stvar predsjednika suda. Bili bismo vam zahvalni ako biste naveli kada Prlić može očekivati puštanje na slobodu - navedeno je u pismu britanskih zatvorskih vlasti.

Iz Međunarodnog mehanizma za krivične sudove nisu su se izjasnili da li su odlučivali ili donijeli odluku u vezi sa ovim zahtjevom.
Od prošle godine Prlić kaznu zatvora služi u Velikoj Britaniji, a prethodno je bio u pritvoru Haškog suda.

Haški sud je u novembru 2017. godine osudio Prlića na 25 godina zatvora zajedno sa petoricom drugih visokih funkcionera Herceg-Bosne.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana