Притисак на кантоне због конститутивности

Ж. Д.
Притисак на кантоне због конститутивности

Сарајево - Уставноправна комисија Представничког дома Парламента БиХ затражиће од четири кантона у ФБиХ информацију о примјени одлуке Уставног суда БиХ о конститутивности народа.

Информација ће бити затражена од Херцеговачко-неретванског, Ливањског, Посавског и Западнохерцеговачког кантона, а овај закључак је усвојен након расправе о иницијативи посланика СДП-а Дениса Бећировића. Он је тражио да Представнички дом позове власти ових кантона да измијене уставе и обезбиједе равноправност Срба и језика и писма српског и бошњачког народа.

Александра Пандуревић из СДС-а је рекла да ће подржати иницијативу због њеног значаја за Србе, иако сматра да ово није начин како се проблем рјешава. За Момчила Новаковића из НДП-а питање је колику снагу може имати нека одлука Представничког дома која се односи на кантоне, ако њих скоро половина игнорише и одлуку Уставног суда БиХ. Иницијативи се успротивио Нико Лозанчић из ХДЗ-а БиХ.

Комисија је једногласно утврдила да су предложене допуне Закона о комуникацијама усклађене са Уставом и правним системом БиХ. Пандуревићева је истакла да су уважене све замјерке Министарства саобраћаја и веза РС.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана