Пријављено око 21.000 незаконитих миграната у БиХ

Срна
Пријављено око 21.000 незаконитих миграната у БиХ

Сарајево - Од 1. јануара до 30. октобра ове године Служби за послове са странцима пријављена су 20.782 незаконита мигранта на територији БиХ, наведено је у информацији Министарства безбједности о стању у области миграција у вези с повећаним приливом миграната у БиХ која је на дневном реду данашње сједнице Савјета министара БиХ.

“Намјеру за подношење захтјева за азил у БиХ у истом периоду исказало је 19.625 лица, док је 1.310 њих поднијело захтјев за азил. БиХ се у 2018. години суочила са значајним порастом незаконитих миграција преко властите територије”, наведено је у тој информацији коју је потписао министар безбједности Драган Мектић, а која је у посједу Срне.

У информацији пише и да највећи број миграната долази из Пакистана (6.910), Ирана (3.373), Сирије (2.529), Авганистана (2.431), Ирака (1.874) и Либије (760).

Истиче се и да је у периоду од 24. септембра до 30. октобра ове године Служби за послове са странцима пријављено 5.666 незаконитих миграната, а да је намјеру за подношење захтјева за азил у БиХ у истом периоду исказало 5.524 лица, док је 207 њих поднијело захтјев за азил.

“Значајан број страних држављана још борави на отвореним јавним површинама и објектима неусловним за становање тако да су се појавили и хуманитарни и безбједносни проблеми. У бившој касарни жУшивакж у Хаџићима код Сарајева је 24. октобра пуштен у рад прихватни центар за мигранте капацитета 400 лица”, пише у информацији.

Позивајући се на неименоване изворе из аустријског Министарства унутрашњих послова, дневни лист “Кронен цајтунг” објавио је да је око 20.000 миграната спремно да уђе у ЕУ из БиХ, преко граничног прелаза код Велике Кладуше.

У тексту је наведено да се та група миграната, у којој скоро да нема жена, састоји од младића мароканског, алжирског, иранског и пакистанског поријекла, за разлику од претходних мигрантских таласа у којима су били махом избјеглице из Сирије.

Оно што највише брине аустријско Министарство унутрашњих послова јесте то што су, како је наведено, многи од тих младића наоружани ножевима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана