Приходи већи за 122 милиона КМ

Милијана Латиновић
Приходи већи за 122 милиона КМ

Бањалука - Управа за индиректно опорезивање (УИО) БиХ у прва три мјесеца ове године прикупила је 1,823 милијарде КМ прихода од индиректних пореза или 122 милиона више у односу на исти период лани.

Према подацима УИО приходи у прва три мјесеца су за 7,17 одсто премашили износ који је прикупљен у истом периоду прошле године, када се од индиректних пореза на рачун УИО слио 1,701 милион КМ.

- УИО је у прва три мјесеца ове године привреди вратио 351 милион марака, што је за 32 милиона више у односу на исти период 2018. године - навели су у УИО.

Додали су да су нето прикупљени приходи који су подијељени ентитетима и Брчко дистрикту у наведеном периоду износили 1,472 милиона марака и већи су за 90 милиона у односу на приходе које су са јединственог рачуна корисници добили у истом периоду лани.

У УИО наводе да је за финансирање заједничких институција на нивоу БиХ распоређен 181 милион марака.

- Републици Српској дозначено је 317 милиона, ФБиХ је припало 658 милиона марака, док је Брчко дистрикту дозначено 39 милиона марака - навели су у УИО.

Економисти истичу да раст прихода од ПДВ-а не чуди, имајући у виду да смо потрошачко друштво.

- ПДВ као индиректни порез је директно у вези са потрошњом и самим тим пошто расту приходи од ПДВ-а очигледно је да расте и потрошња. То је неки логичан закључак, уз напомену да треба водити рачуна о цијенама добара и услуга које се троше у БиХ. Усвојен је нови Закон о акцизама, па је гориво поскупјело, а одмах се плаћа више ПДВ-а. Поскупљење горива узроковало је раст цијена друге робе и услуга - појаснио је економиста Горан Радивојац.

Додаје да не треба заборавити ни то да је на овим просторима актуелан одлазак радне снаге те да је очигледно да ти људи шаљу новац породицама, које знатно више троше.

- Када све то саберемо, добијемо веће приходе од ПДВ-а. Ми смо потрошачко друштво, грађани понекад посегну и за потрошачком картицом, а све што купујемо и све услуге које користимо подложне су опорезивању - нагласио је Радивојац и додао да очекује да ће тај тренд бити настављен и у наредном периоду.

Радивојац истиче да с обзиром на стање на берзама не треба очекивати скорији пад цијена нафте, што значи да ни гориво на домаћим бензинским станицама неће ускоро појефтинити, а у складу са тим неће пасти ни цијене остале робе и услуга.

Путарина

У УИО БиХ наводе да је по основу посебне путарине за изградњу аутопутева и изградњу и реконструкцију других путева Република Српска добила додатни 30,1 милион КМ, ФБиХ 46,2 милиона КМ, док је Брчко дистрикт добио додатних 1,6 милиона КМ. Истакли су да разлика представља резерву на посебном рачуну за путарину у износу од 0,25 КМ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана