Приходи од ПДВ-а мањи за 37 милиона

Марина Чигоја
Приходи од ПДВ-а мањи за 37 милиона

Бањалука - Нето приходи од индиректних пореза у БиХ у првих пет мјесеци ове године мањи су за 37 милиона марака у односу на исти период прошле године, наводи се у извјештају Одјељења за макроекономску анализу Управе за индиректно опорезивање (УИО) БиХ.

Према прелиминарном извјештају УИО, наплаћени бруто приходи од индиректних пореза у мају су били већи за 3,3 одсто него у истом мјесецу 2012. године, али је истовремено исплаћено више новца по основу поврата пореза за 5,8 одсто, тако да је нето раст прихода у мају износио 2,8 одсто.

- У првих пет мјесеци 2013. раст бруто прихода од индиректних пореза је износио 0,96 одсто. У овом периоду исплаћено је 16,7 одсто више поврата пореза, што је резултовало мањком прихода од 37 милиона КМ, односно падом од 1,9 одсто - истиче се у извјештају УИО.

Наглашава се да су у првих пет мјесеци 2013. негативни трендови забиљежени код свих главних група прихода од индиректних пореза.

- Ипак, позитивна кретања у мају су довела до смањења пада прихода од акциза, а нето приходи од ПДВ-а су симболично смањени. У мају 2013. забиљежено је снажно повећање наплате акциза на дуван од 14,8 одсто, домаће деривате нафте од 34,1 одсто и групацију производа коју чине алкохол, пиво, вино, алкохолна и безалкохолна пића од 7,1 одсто - каже се у извјештају.

У извјештају се истиче да се снажан пораст прихода од акциза на увезене цигарете односи углавном на цигарете из Хрватске пред улазак те земље у ЕУ.

- Тиме су се остварила наша предвиђања да ће произвођачи цигарета из Хрватске, с циљем задржавања тржишта послије уласка у ЕУ, примијенити стратегије које подразумијевају што дуже одгађање примјене царина. С обзиром на висок удио цигарета из Хрватске на тржишту БиХ, може се очекивати да ће гомилање залиха цигарета прије 1. јула ове године довести до значајног пада прихода од акциза у идућих неколико мјесеци - наводи се у извјештају.

Директор УИО Миро Џакула рекао је "Гласу Српске" да УИО наплаћује бруто приходе и да они биљеже раст у односу на прошлу годину.

- Ти подаци о нето приходима се не могу узимати, јер УИО не прикупља нето, већ бруто приходе. ПДВ се враћа привреди БиХ, што значи да имамо пораст извоза - казао је Џакула.

УО УИО је на посљедњој сједници у мају задужио руководство Управе да предузме све законске мјере како би била повећана наплата прихода. Сумња се да су узрок пада прихода и бројне малверзације.

Цигарете

Џакула је истакао да су увозници цигарета из Хрватске повукли знатно веће количине да би амортизовали улазак Хрватске у ЕУ.

- То је углавном Творница дувана Ровињ, односно њихови овлашћени дистрибутери у БиХ повукли су знатне количине цигарета како би амортизовали улазак Хрватске у ЕУ која од 1. јула излази из ЦЕФТА и мораће да плаћа царину на цигарете - казао је Џакула и додао да ће УИО направити све у складу са законом да буде исконтролисан увоз и плаћање увозних дажбина.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана