Пресуду Младићу изриче Вијеће у којем су Ори,Флиге и Молото

Танјуг
Пресуду Младићу изриче Вијеће у којем су Ори,Флиге и Молото

Хаг - Судско вијеће Хашког трибунала, које ће сутра изрећи пресуду некадашњем врховном комаданту Војске Републике Српске, генералу Ратку Младићу, чине предсједавајући Алфонс Ори, и чланови Вијећа Кристоф Флиге и Баконе Џастис Молото.

Предсједавајући Вијећа Ори, прије него је 2001. године постао судија Хашког суда, био је бранитељ првог хашког притвореника Душка Тадића, бившег стражара Војске Републике Српске у логорима Омарска и Трнопоље, који је био и припадник војске која је извела нападе на Приједор.

Ори се из случаја повукао 1997. године и то непосредно прије изрицања пресуде Тадићу.

Судија који би сутра требало да прочита пресуду Младићу саслушао је и бившег предсједника Републике Српске Радована Караџића када се појавио на Суду 2008. године, али је уклоњен с тог случаја, јер је судио Караџићевом блиском сараднику Момчилу Крајишнику.

Ори је познат по томе да изриче највише осуђујуће пресуде. Судско вијеће у коме је био овај холандски судија, Момчила Крајишника осудило је на 27 година затвора, али је жалбено вијеће ту казну смањило на 20 година. Милана Бабића, ратног лидера Срба у Хрваткој, који је признао кривицу, судско вијеће чији је члан такође био Ори, осудило је на 13 година затвора, преноси Фена.

Судио је Ранку Чешићу, бившем српском полицајцу у Брчком, који је признао злочине. Ори је био у вијећу које му је изрекло казну од 18 година затвора за мучење, силовање и убиства бошњачких и хрватских затвореника у логору Лука 1992. године.

Поткомандира војне полиције у Фочи Драгана Зеленовића, Ори је осудио на 15 година затвора због вишеструких случајева силовања, као и за организовање групног силовања и учешће у њему, те за одвођење жена на локације на којима је чињено сексуално злостављање и мучење.

Једног од тројице официра Југословенске народне армије оптужених за напад на Дубровник, Миодрага Јокића, који је признао кривицу, вијеће у коме је био судија Ори осудило је на седам година затвора.

Ори је водио суђење и генералу Станиславу Галићу, који је оптужен за гранатирање Сарајева, а осуђен је на 20 година затвора, али је жалбено вијеће суда ипак закључило да је та казна прениска, па му је одредило казну доживотног затвора.

Члан Судског вијећа из Јужноафричке Републике, Баконе Џастис Молото судио је бившем начелнику Генералштаба Војске Југославије Момчилу Перишићу, који је 2011. године осуђен на 27 година затвора због злочина против човјечности, помагање опсаде Сарајева и злочина у Сребреници, те некажњавања ракетирања Загреба.

Перишић је у жалбеном поступку 28. фебруара 2013. године ослобођен кривице по свим тачкама оптужнице и пуштен на слободу.

Судија Кристоф Флиге судио је некада најближем Младићевом сараднику и официру за безбједност Здравку Толимиру, којег је 2012. године Суд прогласио кривим, између осталог, за геноцид и ратне злочине. За ова недјела осуђен је на доживотни затвор.

Флиге је прије неколико година отворено преиспитивао злочин у Сребреници, а потом је затражено из БиХ, Канаде и Сједињених Америчких Држава да се под хитно изузме из случаја Радована Караџића и сваког другог у коме су предмет злочини у БиХ.

То се догодило након његовог интервјуа у којем је њемачки судија тврдио да је термин „геноцид“ који дефинише злочине, непотребан и да би било боље да се користи термин „масовно убиство“. Судија је послије тога премјештен из судског процеса Караџићу.

Ова тројица судија изрећи ће у сриједу у 10 сати првостепену пресуду Ратку Младићу којег оптужница терети за ратне злочине почињене на територији БиХ током 1992. до 1995. године. Младић је ухапшен 26. маја 2011. године након година скривања, а у Хаг је изручен 31. маја.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана