Препоруке не смију остати мртво слово на папиру

Ведрана Кулага
Препоруке не смију остати мртво слово на папиру

Сарајево - Канцеларија за ревизију институција БиХ идућих дана објелоданиће оцјене које су министарства, агенције, дирекције и друга тијела добили за понашање у 2017. години, а упућени подвлаче да препоруке ревизора овај пут не смију остати мртва слова на папиру.

Ревизори су у протеклим мјесецима пречешљали финансијске књиге у више од 70 заједничких институција, а запажања су сумирали у извјештајима о финансијској ревизији за сваку од њих појединачно.

Анализе су показале да око 60 одсто препорука ревизије буде спроведено у дјело. Ревизори истичу да тај проценат треба да буде знатно већи јер сваке године на адресе институција оде и по неколико стотина препорука, а највише онима који добију негативно или мишљење са резервом.

- Тиме не можемо бити задовољни, поготово ако се узме у обзир да се углавном реализују препоруке за чију реализацију је неопходно дјеловање саме институције којој је препорука и дата, док се код препорука које су заједничке већем броју институција предузимају активности, али у недовољној мјери, те се не могу сматрати реализованим - казали су недавно у Канцеларији за ревизију институција.

Парламент БиХ, сматрају ревизори, извјештајима посвећује пажњу, али реализација закључака законодавне власти, као и ревизорских препорука није на задовољавајућем нивоу.

Тај став дијеле и у невладином сектору из којег упозоравају да препоруке ревизије не смију да остану само мртва слова на папиру јер институције троше новац свих пореских обвезника у овој земљи.

Предсједник Центра за заступање грађанских интереса Зоран Иванчић је нагласио да се на свим нивоима мора одговорно понашати према новцу који им је дат на располагање. 

- БиХ има прописе, само их треба поштовати. Има много закона који се не поштују, али та пракса се мора исправити и ставити тачка на безобразно игнорисање препорука ревизије која добро ради свој посао - рекао је Иванчић.

Члан Комисије за финансије и буџет у Дому народа Парламента БиХ Драгутин Родић (ДНС) сматра да препоруке ревизора морају бити  спроведене у дјело.

  • Препоруке су путоказ како треба да радимо - нагласио је Родић, додајући да одговорност мора бити подигнута на знатно виши ниво.

Регистар

Канцеларија за ревизију институција БиХ објавила је прошле године регистар препорука који се сваке године допуњава новим препорукама као и подацима о њиховој реализацији.

- Само дјеловањем свих релевантних актера, од институција и друштва у цјелини, а на основу датих препорука, може се унаприједити транспарентност и одговорност у трошењу јавног новца - казали су у Канцеларији.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана