Премијер РС о реконструкцији Владе: Ако неко сматра да треба да одем, немам ништа против

Ж. Д.
Премијер РС о реконструкцији Владе: Ако неко сматра да треба да одем, немам ништа против

Источно Сарајево - Премијер Републике Српске Радован Вишковић рекао је да ће доћи до реконструкције Владе РС те да, уколико неко сматра да и он треба да оде са функције коју обавља, нема ништа против.

- Препустите предсједнику Владе да води Владу. Биће реконструкције, а ко, када и колико, о томе се одлучује на другом мјесту - рекао је Вишковић. Он је казао да ће о томе одлучивати странке које чине већину или коалицију, те да свуда у свијету на такав начин функционишу владе.

- Падне влада у Италији, Енглеској. Нисам ни по чему различит у односу на те премијере. То је та математика. Нисам оптерећен том причом. Интересује ме рад, ред и дисциплина. То ћу форсирати док може. Када не буде могло, вјероватно ће доћи неко други - рекао је Вишковић.

Он је изразио задовољство радом актуелног сазива Владе РС, али је истакао да се увијек може и боље и више, нагласивши да је захваљујући раду Владе изједначен ниво просјечне плате у РС са просјечном платом у ФБиХ, истакавши да су то конкретни резултати рада његовог кабинета.

- Ако неко мисли да Влада треба да одговара што је мало виша температура него што јесте или пада снијег или киша, онда боже мој - рекао је Вишковић.

Потврдио је да би Република Српска ишла бржим темпом напријед да није било блокада на нивоу институција БиХ, а посебно је нагласио чињеницу да ФБиХ у овом моменту “закида” Српску за око 50 милиона КМ на име поврата ПДВ-а и акциза.

- Ми ћемо им то некада сигурно наплатити, и то са каматама - навео је премијер Српске. Додао је да постоји и блокада инвестиција и у “Електропреносу БиХ”, које износе скоро 200 милиона КМ.

- То што раде сигурно не води јединству и изградњи БиХ него је само разграђује - поручио је Вишковић.

Према његовим ријечима, Република Српска пуно више улаже труда и енергије за дејтонску БиХ, а сви они који се куну у Дејтон раде против БиХ.

- На том путу желим им сву срећу - поручио је Вишковић и додао да ће око милион марака које је издвојила Србија за Републику Српску бити директна подршка буџету.

Коментаришући најављени ангажман замјеника помоћника државног секретара САД задуженог за западни Балкан, Метјуа Палмера, Вишковић је изјавио да то не значи ништа за Републику Српску.

- Ко год буде задужен, то не значи ништа. Знамо став Америке према овим теренима и сматрам да на то не треба превише трошити ни енергије ни времена. Ми треба да радимо своје послове, а они нека раде своје - рекао је Вишковић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана