Преговори власти у БиХ са ММФ-ом о новом аранжману почињу у октобру: Намјена кредита диктира услове

Маријана Миљић Бјеловук
Преговори власти у БиХ са ММФ-ом о новом аранжману почињу у октобру: Намјена кредита диктира услове

БАЊАЛУКА - Преговори представника Међународног монетарног фонда (ММФ) о новом аранжману са властима у БиХ почеће идућег мјесеца, а услови под којима ће та финансијска институција одобрити кредит зависе од врсте програма који ће бити реализован.

Резидентни представник ММФ-а у БиХ Ендрју Џуел рекао је “Гласу Српске” да преговори са властима у БиХ још нису почели те да очекују да ће они бити вођени у октобру.

- Није још донесена одлука колико ће кредит износити као ни под којим условима ће бити одобрен. О овим питањима ћемо разговарати са представницима власти сљедећег мјесеца. Услови кредита зависе од врсте програма. Различити програми имају и различите услове отплате. Са властима се још нисмо договорили о врсти програма - навео је Џуел и додао да би, ако се све буде одвијало по плану, нови програм могао бити одобрен до краја године.

Премијери Српске и ФБиХ претходне седмице изјавили су да су спремни да се задуже код ММФ-а ради одржавања буџетске потрошње, а не за инвестиције. Раније је, пак, најављивано да ће кредит међународне финансијске институције ићи за спровођење реформи у здравственом сектору и предузећима у државном власништву. Очигледно је да су приоритети домаће власти промијењени у свјетлу кризе изазване вирусом корона.

Економисти сматрају да БиХ не може преживјети без нових кредита.

- Нови аранжман са ММФ-ом је неминовност. Ми смо и прије пандемије били економија која је била слаба и крхка - рекао је раније члан Удружења економиста РС SWOT Александар Љубоја.

Став економиста је да је ово можда прилика да власти у БиХ узму много већи аранжман на дужи период и да на тај начин ријеше све аномалије и крену из почетка.

У оквиру инструмента за брзо финансирање ММФ је у априлу ове године одобрио БиХ 330 милиона евра. Међутим, тај новац, који је намијењен за ублажавање негативних ефеката пандемије, стајао је на рачуну Централне банке више од мјесец дана јер, с једне стране, није било договора челника СДА и ХДЗ-а БиХ о расподјели новца унутар ФБиХ и кантона, док су, с друге стране, из Централне банке у више наврата тврдили да им недостаје документ Савјета министара како би уплатили новац ентитетима.

Проширени аранжман

БиХ је са ММФ-ом у септембру 2016. године закључила проширени аранжман вриједан 1,07 милијарди марака и од тада су исплаћене двије транше у износу од 153,78 милиона и 145 милиона марака. Тај аранжман се не спроводи од 2018. године.

- На захтјев власти у БиХ проширени аранжман је отказан у априлу 2020. године, прије него што су дозначена ургентна средства у оквиру инструмента за брзо финансирање - навео је Ендрју Џуел.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана