Предузеће Арселор Митал поднијело захтјев за репрограм дуга

Срна
Предузеће Арселор Митал поднијело захтјев за репрограм дуга

Бањалука - Министар финансија Републике Српске Зоран Тегелтија истакао је да је Пореска управа урадила добар посао у контроли "Арселор Митал" Приједор, те да је ово предузеће поднијело захтјев за репрограм обавеза по основу неплаћеног пореза.

Тегелтија је додао да на интернет страници Пореске управе постоји рјешење о дугу "Арселор Митала", те да се овај привредни субјекат жалио Министарству финансија, али да је Министарство жалбу одбило.

"Сљедећи корак на који је 'Арселор Митал' имао право је судски спор против Пореске управе, али тај судски спор не одлаже извршење овог рјешења", рекао је министар.

Према његовим ријечима, у медијима је било много приче у вези са одговорношћу представника државног капитала у предузећу Рудник жељезне руде "Љубија".

"Мој је став да је врло тешко утврдити одговорност представника државног капитала у једном предузећу за лоше пословне одлуке у другом предузећу", тврди Тегелтија.

Када је ријеч о пословању "Арселор Митала", Тегелтија је навео да ово предузеће исказује добит, али да је највећи проблем расподјела добити, јер се на основу уговора о приватизацији, одлуке доносе већином гласова.

На тај начин, додао је Тегелтија, тај новац се улаже у проширење производње умјесто да се исплаћује власницима.

Шеф Клуба посланика ДНС-а Споменка Стевановић подсјетила је на чињеницу да је Пореска управа својим рјешењем утврдила неплаћени порески дуг фирми "Арселор Митал" од 51 милион КМ.

"Чињеница је да градоначелник Приједора Марко Павић те три године није био представник државног капитала у Руднику 'Љубија', већ је представник државног капитала од 2013. године", објаснила је Стевановићева.

Она је новинарима у Бањалуци рекла да оптужбе лидера НДП-а Драгана Чавића у медијима на рачун Павића говоре да је неопходно донијети закон којим ће свако одговарати за јавно изречену ријеч, те да је Чавић погрешном информацијом нанио огромну штету Павићу.

Предсједник НДП-а Драган Чавић рекао је новинарима да је Пореска управа утврдила да је предузеће "Арселор Митал" лажно приказивало добит, методом трансферних цијена, на начин да су за испоручену руду фактурисане до десет пута мање цијене.

Говорећи о градоначелнику Приједора Марку Павићу, којег је оптужио да је одговорно лице за лажно приказивање добити у "Арселор Миталу", Чавић је данас рекао да у контролисаном периоду Павић није био представник државног капитала у Руднику жељезне руде "Љубија".

Клубови посланика ПДП,-а СДС-а и НДП-а предложили су Народној скупштини закључке у вези са Приједлогом закона о порезу на добит којим се од Владе Републике Српске тражи да се утврди стање у предузећу "Арселор Митал" Приједор.

"Тражи се од Владе да преко представника државног капитала у Руднику жељезне руде 'Љубија' и лица изабраних и именованих у управљачке структуре 'Арселор Митала' Приједор, утврди право стање обрачунатог и плаћеног пореза на добит и лажног приказивања добити у билансима 'Арселор Митала' од оснивања овог привредног друштва до 30. јуна ове године", навео је шеф Клуба посланика ПДП-а Бранислав Бореновић.

У предложеном закључку Народна скупштина обавезује Владу Републике Српске да у року од 30 дана о налазима извијести републички парламент.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана