Представнички дом Парламента ФБиХ усвојио Закон о раду

klix.ba
Представнички дом Парламента ФБиХ усвојио Закон о раду

Сарајево - Након што је у четвртак Закон о раду усвојен на Дому народа Парламента ФБиХ, касно у петак је и Представнички дом Парламента ФБиХ усвојио Закон о раду.

Представнички дом Парламента ФБиХ је Приједлог закона о раду у петак је разматрао као другу тачку дневног реда.

Прије тога, СББ, ДФ, СДП и ХДЗ 1990 затражили су скидање Приједлога закона о раду са дневног реда, што је, наког гласања, одбијено.

Приједлог Закон о раду у петак је разматран у хитној процедури, а на крају је усвојен са 50 гласова за, 30 против и без суздржаних гласова.

Усвајање Закона о раду подржали су представници из редова СДА, ХДЗ-а БиХ, БПС-а, А-СДА, Странке за БиХ и Наше странке.

Против су били представници СББ-а, СДП-а и ДФ-а.

На сједници ЗД Парламента ФБиХ поднесено је укупно 45 амандмана на Приједлог закона о раду.

Наиме, 24 амандмана поднијели су заједно СДП, СББ и ДФ, седам амандмана поднио је Клуб СДП-а, осам представник Дамир Машић, Азра Хаџиахметовић поднијела је пет амандмана и Клуб БПС-а један.

Влада ФБиХ је одржала 10. хитну сједницу на којој је одбила све амандмане али је премијер Новалић рекао како ће Влада ФБиХ прихватити неке захтјеве у накнадном периоду и процедурама.

Наиме, приликом израде колективних уговора биће прихваћен садржај амандмана које је поднијела Азра Хаџиахметовић и Денис Гратз.

Подсјећамо да су делегати НС, СДП-а, СББ-а и ДФ-а у четвртак напустили сједницу Дома народа ПФБиХ прије него што је почело гласање о спорном закону, док је испред зграде Парламента протестовало неколико хиљада радника који су сматрали да је нови закон штетан по државу и њене грађане.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана