Правобранилаштво Српске не одустаје – принудном наплатом до 28 милиона марака дуга УИО БиХ

РТРС
Правобранилаштво Српске не одустаје – принудном наплатом до 28 милиона марака дуга УИО БиХ

Бањалука - Правобранилаштво Републике Српске неће одустати од принудне наплате 28 милиона марака, од Управе за индиректно опорезивање БиХ, саопштено је из ове институције. Наводе да ће истрајати у спровођењу правоснажне судске одлуке, којом је Суд БиХ пресудио да је Управа незаконито извршила расподјелу прихода 2009. и 2010. године .

 То је потврдило и Апелационо вијеће Уставног суда БиХ. Упркос томе, УИО тврди да комерцијалне банке крше надлежне законе пљенидбом средстава са рачуна Управе, коју је одредио суд.

Управа за индиректно опорезивање заробила је 28 милиона марака који припадају Српској. Судска пресуда је јасна – дуг наплатити пљендибом средстава на свим рачунима дужника. Три комерцијалне банке поступиле су по пресуди и Српској тако исплатиле више од 2 милиона марака. Сада је на потезу Вакуфска банка, дд Сарајево.

“Упозорена су одговорна лица у Управи за индиректно опорезивање и комерцијалним банкама да наставе извршавање судске одлуке и да је неизвршење правоснажне одлуке Суда БиХ кривично дјело. Посебно упозорење упућено је Вакуфској банци и УИО”, рекао је Милимир Говедарица, главни правобранилац Републике Српске. 

Како ће Вакуфска банка поступити, питање је на које нам из ове банке није стигао одговор. И она је на списку банака које је УИО у допису, који посједује РТРС, упозорила да пљенидбом средстава са рачуна Управе, крше надлежни закон и да ће покренути раскид уговора са њима.

“Након што је Правобранилаштво Републике Српске доставило захтјев за хитно поступање, УИО је повукла акт прослијеђен комерцијалним банкама”, саопштио је УИО.

Прије него што је повучен, тај акт стигао је и на адресе Агенција за банкарство Републике Српске и Федерације БиХ. У Агенцији за банкарство Српске, наводе да су неосноване тврдње УИО да је незаконито извршавати Рјешење о извршењу Суда Босне и Херцеговине.

“У конкретном случају банке су поступиле у складу са правноснажним рјешењем о извршењу Суда Босне и Херцеговине, што по мишљењу Агенције за банкарство Републике Српске не може бити разлог за раскид уговора са банкама од стране Управе за индиректно опорезивање Босне и Херцеговине”, стоји у саопштењу Агенцији за банкарство Српске.

Из Федералне агенције за банкарство саопштили су да ће агенција у оквиру овлашћења предузети мјере у циљу утврђивања и отклањања евентуалних неправилности у поступку извршавања судске одлуке у конкретном случају.

А заштита права Српске пред судом, једини је логичан избор у земљи блокада, истиче предсједница Владе Жељка Цвијановић. За то се Српска опредијелила након што су пропали покушаји договора на партнерском нивоу. И то није једини примјер у којем два ентитета и Управа нису могли наћи заједнички језик. Потврђују то средства од путарина која се гомилају на рачуну.

“Имате обавезу према ЕБРД-у, а ви дођете у ситуацију да се акумулира новац, да дође до 100 милиона марака, успаваног новца који лежи на рачуну, зато што се ви не можете договорити да треба да наставите, да продужите распоређивати новац по постојећој одлуци. А ако би вријеме дошло да се договара нова одлука, ми смо спремни да сједнемо да разговарамо. Али, овдје је стално ствар неке преваре”, рекла је Цвијановићева.

Немогућност договора довела је и до блокаде Електропреноса БиХ, истиче Цвијановићева. Тако је, додаје, избор кадрова у Електропреносу зауставио пројекте које су ранији договорени. Категорична је да инвестиције морају бити приоритет.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана