Правила за милионске уговоре писали три године

Ведрана Кулага Симић
Правила за милионске уговоре писали три године

САРАЈЕВО - На адресе руководилаца институција БиХ годинама одлазе писмене и усмене критике да нису савладали динамику реализације капиталних пројеката, а након три године писања коначно је спреман документ са смјерницама за ефикасно спровођење у дјело послова који су до сада махом каснили, а много коштали.

У посљедњем годишњем извјештају Канцеларије за ревизију институција на нивоу БиХ је наглашено да су надлежни на том нивоу власти у 2019. имали на располагању више од 171 милиона марака за вишегодишње капиталне пројекте, међу којима су набавке објеката, опреме или поправке. Ипак, за те намјене је утрошено 12,3 милиона, односно 7,2 одсто расположивог износа.

Ревизори су тада подвукли да су код знатног броја пројеката проблеми са реализацијом присутни дужи вријеме, за што се годинама чак наводе исти разлози и аргументи, а при том не предузимају конкретније активности.

Као разлози за низак проценат извршења наводе се компликоване процедуре спровођења јавних набавки и проблем рјешавања имовинско-правних односа.

- За вишегодишња капитална улагања резервисана су значајна средства, у износу од око 150 милиона КМ која, због спорости и недостатака проактивног приступа институција, годинама остају нереализована, иако би тим новцем могли бити финансирани други приоритетни пројекти институција БиХ - пише у извјештају за 2019. који је објављен крајем прошле године, гдје је подвучено да нема ни инструкције Министарства финансија и трезора, иако је у фази израде била и 2018. године.

Приједлог Инструкције о начину планирања, одобравања и реализовања вишегодишњих пројеката у институцијама БиХ је, како је потврђено “Гласу Српске” коначно спреман, а до средине овог мјесеца требало би да прође потребне консултације. Циљ је, појаснили су у Министарству финансија и трезора, јасним смјерницама избјећи различит приступ институција у предлагању одлука о вишегодишњим пројектима те планирању средстава. 

Међу првим ставкама је дефинисан појам вишегодишњег пројекта, односно да се то односи на улагање у набавку радова, грађевина, роба или услуга, које се не може реализовати у фискалној години, а укупне је вриједности најмање милион марака. Изузетак је када је у питању набавка специјалне опреме, радова и услуга, када се ради сукцесивна реализација. У том случају вриједност може бити нижа.

- Да би вишегодишњи пројекат био одобрен мора бити садржан у Програму јавних инвестиција, имати дефинисан план финансирања, било да се ради о средствима из буџета, донација или кредита, са пратећом документацијом, а прије потписивања, уговор треба доставити Министарству на мишљење по питању усклађености са одредбама одлуке која регулише финансирање и динамику обезбјеђивања средстава - дефинисано је у инструкцију коју је припремило Министарство финансија и трезора БиХ. 

Регулисан је и пренос средстава из текуће фискалне године у наредну, а у случају повећања вриједности пројекта, прописано је ограничење да такво повећање не може прећи десет одсто од укупне вриједности пројекта, с тим да је и то потребно усагласити са Министарством.

- Корисници којима је раније одобрен вишегодишњи пројект, а који није реализован, обавезни су да информишу Савјет министара у року од 30 дана од дана ступања на снагу Инструкције - пише у плану поступања.

Чланови парламентарних комисија за финансије и буџет дуже вријеме већ скрећу пажњу надлежнима да морају промијенити начин понашања када је у питању однос према вишегодишњим капиталним пројектима.

Замјерке

Вишегодишњи капитални пројекти су били под лупом ревизора још 2012. године. И тада је подвучено да већина институција нема детаљне планове за реализацију у погледу динамике, организације и финансирања, али да, с друге стране, имају преамбициозне процјене у погледу могућности да неке од активности пројекта реализују, па тиме и нереалне захтјеве у погледу динамике коришћења буџетских средстава.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана