Позив да се хитно измијене одредбе Закона о кривичном поступку

Срна
Позив да се хитно измијене одредбе Закона о кривичном поступку

Сарајево - Европска унија позвала је још једном Парламентарну скупштину БиХ и све политичке странке да хитно измијене релевантне одредбе Закона о кривичном поступку у складу са међународним стандардима и захтјевом Уставног суда БиХ, саопштено је петак из Делегације ЕУ у БиХ.

“Ово ће бити од кључне важности за способност институција одговорних за владавину закона да очувају безбједност земље, проводе осјетљиве истраге и пруже имунитет свједоцима, те да сарађују са међународним агенцијама за провођење закона, попут Интерпола и Европола”, наводи се у саопштењу.


Истовремено, ЕУ изражава озбиљну забринутост због неуспјеха политичких странака, као и Савјета министара и Министарства правде, да се придржавају својих опредјељења за борбу против корупције, организованог криминала и других облика тешког криминала, у контексту припреме мишљења Европске комисије о захтјеву за чланство БиХ у ЕУ.

У саопштењу се наводи да ова година представља јединствену шансу за БиХ да ојача своју повезаност са ЕУ и са регионом, те да се приближи стандардима Уније, а не да се удаљава од њих.

Уставни суд БиХ јуче је констатовао да Парламентарна скупштина БиХ није извршила одлуке овог суда о оцјенама уставности одредаба Закона о кривичном поступку БиХ и Закона о Обавјештајно-безбједносној агенцији, те одредио даљи начин њиховог извршења.

“Уставни суд је одредио даљи начин извршења своје одлуке тако што ће се оспорене одредбе примјењивати у складу са стандардима садржаним у раније донесеним одлукама оцјене уставности, те у складу са општим стандардима људских права и слобода из Устава БиХ и Европске конвенције и праксом Уставног суда и Европског суда у области на које се те оспорене одребе односе”, изјавио је Срни регистрар Уставног суда Звонко Мијан.

Према његовим ријечима, БиХ се неће наћи у правном вакууму с обзиром да је ова порука Уставног суда упућена стручним институцијама које примјењују ове одредбе

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана