Повратничке општине не добијају ништа

Жељкa Башић
Повратничке општине не добијају ништа

БAЊA ЛУКA - Власти Ливањског кантона повратничким општинама Грахово, Дрвар и Гламоч не измирују ни оно на шта их закон обавезује, тако да су им буџети неријетко ускраћени за дио средстава од концесија, комуналних такси и других накнада.

Ово су на јучерашњем састанку у Ливну истакли начелници ове три општине. У општине Босанско Грахово, Гламоч и Дрвар, које припадају Ливањском кантону, вратило се око 15 хиљада Срба, што је мање од 50 одсто у односу на стање према попису из 1991. године.

У општини Босанско Грахово у прва три мјесеца остварено је само 40 одсто планираних буџетских прихода, а осим што има буџетски дефицит из ранијих година, који износи око милион марака, запосленима у општинској администрацији општина дугује 19 плата.

Начелник Босанског Грахова Урош Макић рекао је "Гласу Српске" да је однос кантоналних власти према овој општини заказао на свим нивоима.

- Не измирују нам редовно ни оно што нам припада према закону, док је о било каквој другој помоћи излишно говорити. Кантоналне власти једноставно желе да нестанемо одавде, али ми ћемо тражити друге начине да се томе супротставимо - истакао је Макић.

Макић каже да је општина Грахово искључена из процеса приватизације локалних предузећа јер је приватизација подигнута на ниво кантона.

- Ми само дајемо сагласност за приватизацију. У Грахово није уложена ни марка од приватизације предузећа - тврди Макић.

У Грахову, истиче Макић, има око 560 радно способних младих људи и нису тачне тврдње да међу повратницима доминира старије становништво.

- Шумарија у Грахову, као највећи производни капацитет, могла би да упосли много људи. Некада је у њој радило 98 одсто Срба и два одсто Хрвата, а данас је од укупног броја запослених само осморо Срба, без обзира на то што има кадра са одговарајућом стручном спремом - рекао је Макић.

Додао је да ће општина упутити  Министарству водопривреде и шумарства Ливањског кантона захтјев да се природно богатство да општини на управљање како би се побољшао укупан развој и ниво запослености.

Ливањски кантон

У Влади Ливањског кантона нисмо успјели од надлежних да добијемо коментар на тврдње начелника општина Босанско Грахово, Гламоч и Дрвар.

- Од 64 милиона марака, колико је "тежак" буџет Ливањског кантона, 70 одсто пуни се сјечом шуме. Од "шумског колача" општина Грахово добије свега два одсто, а одлуком Уставног суда БиХ тај проценат ће у нашу корист бити повећан на четири одсто - рекао је Макић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана